İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret eden Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, en büyük sıkıntılarının mülteciler olduğunu söyledi.

84. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışına katılmak için gelen Başkan Galinos, İZTO Başkanı Demirtaş’ı ziyaret etti. Şu an Midilli adasında en büyük sıkıntılarının, kaçak olarak gelen ve ağırlıklı olarak Suriyelilerin oluşturduğu mültecilerin olduğunu belirten Gallinos, bu konuda çeşitli görüşmeler yaptığını söyledi. Gallinos, “Türkiye ve Yunanistan belediye başkanlarıyla da görüşüyorum. Belki bu probleme çözüm bulmak bizim yetkimiz değil ama getirdiği büyük sıkıntıları yaşayan da bizler, belediyeleriz. Önümüzdeki hafta bu konuda, belediye başkanlarının katılımıyla bir toplantı yapmayı planlıyoruz.” dedi. Uluslararası hukuka göre savaştan kaçan mültecilerin, gittikleri ülkelerde kalması gerektiğini söyleyen Spiros Gallinos, “Gelenlerin gemilerle, uçaklarla AB’de istedikleri yere gönderilmeleri gerekiyor. Belki bazıları Türkiye’de kalmak isteyecekler. Kimisi Almanya’ya kimisi Norveç’e gitmek isteyecek belki. Tabii bu ancak AB’nin finanse etmesiyle olacak şey. Bu küresel bir mesele ve duyarlılıkla ele alınmalı. AB’de de bu konuda görüşmeler başladı. AB ülkelerine, nüfus ve güçleriyle orantılı olarak bu göçmenlerin dağıtılması hakkaniyetli olur ama bütün bunlar için öncelikle bu işten çok büyük paralar kazanan, mültecilerin kaçak olarak Türkiye’ye, oradan Yunanistan ve AB’ye girmesini sağlayan insan kaçakçılarına darbe indirilmeli, onlara karşı mücadele edilmeli.” diye konuştu.

‘AB MÜLTECİLER KONUSUNDA ÇABA GÖSTERMELİ’

Ekrem Demirtaş da kısa bir süre önce Midilli dahil olmak üzere pek çok Yunan adasına gittiğini, hepsinin Türkiye kıyılarına bakan bölümlerinin can yelekleri ve sökülmüş botlarla dolu olduğunu söyledi. Demirtaş, “İzmir’de de resmi rakamlara göre 120 bin Suriyeli var ama gerçek rakamın çok daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Birtakım çalışmalar yapılıyor ama mutlaka AB ve Birleşmiş Milletler de bu konuda daha fazla çaba göstermeli.” dedi. Demirtaş, ekonomik kriz ve göçmenler gibi pek çok konuyu görüşmek üzere oda ve belediye başkanlarının katılımıyla bir toplantı planladıklarını, eylül ayında düzenlemek için teyitleri de aldıklarını belirterek, “Ama araya Yunanistan’daki seçimler girince toplantıyı kasım ayına erteledik. Sizleri de mutlaka bekliyoruz. Yunanistan ile işbirliğimizi arttırmaya büyük önem veriyoruz, çünkü en kolay ticaret, komşu ile yapılandır.” dedi.