Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, destinasyon bölgelerinde kişi başı turist harcamalarında ortalama 100 dolar düşüşün olduğunu söyledi.

Başkan Ahmet Boztaş yaptığı açıklamada, her yıl 4 milyon turistin tatil yaptığı Manavgat'ta kişi başı turist harcamalarının 795 dolardan 695 dolara düştüğünü kaydetti. MATSO olarak turist harcamalarındaki düşüş ve esnafın sorunlarıyla ilgili yüz yüze görüşme yönelik çalışma yaptıklarını belirten Boztaş, çıkan sonucu raporlaştırarak icra makamındaki olan birimlere göndereceklerini vurguladı.

Sorun tespitiyle ilgili yaptıkları çalışmada ekibi otellerde kalan turistlerde de kendi dillerinde yüz yüze görüşme yaptığının altını çizen Boztaş, "Maalesef bölgemizde bir önceki yıla göre turist düşüklüğü yanı sıra turistlerin kişi başı harcamaların da da düşme var. Bölgemizde kişi başı turist harcaması 795 dolardan 695 dolara düştü. Kişi başı turist harcamasında 100 dolarlık kaybımız var. " dedi.

İlk 7 ay itibariyle bölgede turist çeşitliliğine bağlı Kemer ve Alanya'ya göre turist düşüklüğünün yüzde 6 seviyesinde olduğunu vurgulayan Boztaş, bu yıl sezonu yüzde 6'lık kayıpla kapatacaklarını tahmin ettiğinin altını çizdi. Bölge turizminde en önemli kaybın turizm gelirlerinde olduğuna dikkat çeken Boztaş, bölge destinasyonunda turizm kayıplarının bir önceki yıla göre kaybının yüzde 40 civarında olduğunu kaydetti.

MANAVGAT'IN TURİZM GELİRLERİNDE YÜZDE 40 DÜŞME OLDU

Antalya bölgesinde otellerin bir önceki yıla göre 453 bin turist kaybı nedeniyle odalarını doldurmak için turizm seyahat acentelerine bir kaç defa aksiyon (fiyat indirimi) yapmak zorunda olduğunu aktaran Boztaş, bölge turizmcisinin bu sene turizm gelirleri kaybının yüzde 40 seviyesinde olduğunun altını çizdi.

Antalya'ya gelen 12 milyon turistin üçte birinin Manavgat'ta konakladığına dikkat çeken Boztaş, turizm sektörünün yaşadığı sorunlarla ilgili Antalya Alanya, Manavgat ve Kumluca ticaret ve sanayi odalarını rapor hazırlayarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunduklarını ifade etti.

Boztaş, yatak kapasitesi bakımında Türkiye'nin en büyük turizm destinasyonu unvanına sahip olan Manavgat'ın yıllık yaklaşık ülke ekonomisine yaklaşık 4 milyar dolarlık ekonomik girdi sağladığını sözlerine ekledi.