Boydak Holding’te 14 bin çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalandı. Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak ile Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, yüzde 20’lik artışa imza attı. Hak-İş Başkanı Arslan, sözleşmenin hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Biz aile olarak görüyoruz iş ve işveren ilişkilerini. Boydak Holding’te ailenin bir parçasıdır. Burada iş veriminin artması, üretimin artması, çalışanlarımızın da asgari ihtiyaçlarını karşılayacakları, namerde muhtaç olmadan ihtiyaçlarını karşılayacakları ücret talep ediyoruz." dedi. Memduh Boydak da yüzde 8 enflasyon varken yüzde 20 artış yapmanın çalışanlara verilen önemi gösterdiğini belirtti.

"BOYDAK HOLDİNG AİLEDEN"

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, törende yaptığı konuşmada, genel başkan yardımcıları ile genel sekreterlerinin aktif yer aldıkları sözleşmenin hayırlı olması temennisinde bulundu. Arslan, “Biz aile olarak görüyoruz iş ve işveren ilişkilerini, Boydak Holding de ailenin bir parçasıdır. Burada iş veriminin artması, üretimin artması, çalışanlarımızın da asgari ihtiyaçlarını karşılayacakları, namerde muhtaç olmadan ihtiyaçlarını karşılayacakları ücret talep ediyoruz. İşletmelerin ekonomik durumunu, üretimini, verimliliğini ve geleceğine ait hedeflerini de dikkate alan bir sendikayı temsil ediyoruz. Daha fazla zam isteyen kendi bakış açısıyla taleplerini dile getiren bir sendikacılığı uygun bulmuyoruz. Haklarımızı savunacağız ama işletmede sahip çıkmalıyız. Bu anlayış içinde hareket ediyoruz. Uzun yıllardır buradayız. Devam edeceğiz.” diye konuştu.

"KAYIT DIŞINA KARŞI SENDİKALAŞMA ÖNEMSENMELİ"

Türkiye’nin kayıt dışı istihdam bakımından iyi bir yerde olmadığına işaret eden Mahmut Arslan, buna karşı sendikalaşmanın önünün açılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Türkiye'de hala gerçekten bütün hamlelere rağmen, birçok alandaki değişim ve dönüşüme rağmen, birçok şey eskide kalmasına rağmen kayıt dışı mücadele konusunda istediğimizi noktada değiliz. TÜİK açıklamasında yüzde 30 kayıt dışı istihdam var. Bu, Avrupa Birliği ve dünya genelinde en yüksek kayıt dışı istihdam rakamlarıdır. 16’ıncı büyük ekonomi olan Türkiye’ye bu yakışmıyor. Kayıt dışılığı adete teşvik edildiği ve ödüllendirildiği model bizi rahatsız ediyor. Kayıt dışı mücadelede en önemli aracı sendikalaşmadır. Sendikanın olduğu yerde kayıt dışı olmaz. Kayıt dışı ile mücadelenin en önemli aracı sendikacılıktır. Sendikacılığa karşıda ciddi bir cephe oluşturuluyor.”

"YÜZDE 8 ENFLASYON VAR, YÜZDE 20’LİK ARTIŞ YAPTIK"

Memduh Boydak da imza töreninde yaptığı açıklamada, yüzde 8'lik enflasyona rağmen yüzde 20'lik bir artış yaptıklarına dikkat çekti. Boydak, şöyle devam etti:

“Toplu iş sözleşmelerinde şirketlerimiz arasında mutabakat sağlandı ve ortalama çalışanlarımıza yüzde 20 zam artışı ile sonuçlandırıldı. Bunu söylemekte zorlanıyoruz. Çünkü yüzde 8 enflasyonun olduğu ülkemizde yüzde 20’lik bir artışı telaffuz etmek zorluyor. Yüzde 15 artı diğer sosyal hakları, kıdem ve benzer haklarla birlikte yüzde 20’i buldu. Bugünün ekonomik şartları ve zorlukları düşünüldüğünde Boydak Holding’in en önemli paydaşı olarak gördüğü çalışanlarına verdiği öneminde göstergesidir.”

Holding olarak 58 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını kaydeden Boydak, “Her zaman çalışanlarımıza önem vermişizdir. Bu zam oranı da onu gösterdi. Yarım asırı geçen süreçte çalışanlarımızla el ele birlikte yürüdük. Her zaman insanımızı çalışanımızı işimizin merkezine koyduk. Binalar makineler teçhizatlar onlara değer atfeden çalışanlarımız olmadığı sürece de bir değeri yoktur. İç Anadolu Bölgesinin en büyük şirketi olan Boydak Holding 14 bin çalışanı ile bugüne kadar geldi ve üretimini sürdürüyor. Ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Döviz kazandırıyor. Küreselleşme yolunda olan markaları ile ekonomiye katkıda bulunmaktadır. Büyük emeklerle kazanımları korumak ve ulaşılan büyüklükleri ortaklarımız için değerlendirmek zorundayız. Bunu ülkemiz için yapmak zorundayız. O bilinçle hareket ediyoruz. Herkes ülkemizin üretimin katkıda bulunması gerekiyor ve biz bu bilinçle hareket ediyoruz. Bu bilinç herkeste olması gerekir.” diye konuştu.

"İŞ BARIŞININ ZEDELENMESİNE BUNDAN SONRA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

Kısa süre önce yaşanan talihsiz olayın iletişim eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çeken Boydak, “Ülkesini düşünen herkes, ülkemizin üretimine katkı sağlaması gerekir. İşin verimliliği önemlidir. İşveren, işçi ve sendikalarında bu bilinçle hareket etmelidir. Küçük bir talihsizlik yaşandı. Ülke gündemine giren bu mesele iletişimsizlikten kaynaklandı. Ancak bugünden sonra iş barışının zedelenmesine asla izin vermeyeceğiz. Bunun bilinmesini isteriz. Varılan mutabakatta samimiyetler ortaya konulmuştur. Bunu herkesin bilmesi gerekir.” dedi.