Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nin (TEKNOSAB) yüksek teknolojili üretim ve ihracat yapan uluslararası nitelikteki dev firmalara ev sahipliği yapacağını söyledi.

BTSO’nun ‘Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Burkay, sözlerinin başında Suruç’ta yaşanan terör saldırısını kınadı. Ardından “Bursa’ya 3 önemli firma gelecek. Her biri Oyak Renault ve TOFAŞ’ın iki katı ihracat yapacak.” diyen Burkay, İran ile Birleşmiş Milletler arasındaki görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanmasına da değindi.

Gelişmiş ülkelerin ticaret rakamlarında komşu ülkelerin önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çeken Burkay, Türkiye’nin de birkaç ay öncesine kadar Irak’a ihracatını rekor seviyelere yükselttiğini söyledi. İran’da ambargonun kalkmasıyla bölgede yeni bir dönemin başladığını dile getiren Burkay, Bursa’daki firmaların özellikle otomotiv, tekstil ve makine gibi sektörlerdeki gücüyle ve 3. ülkelerden firmalarla yapılacak işbirlikleriyle pazarda fırsatları değerlendirebileceğini vurguladı. Bu konuda BTSO, TOBB ve DEİK nezdinde yürüttükleri çalışmaları anlatan Burkay, İran’a ticari heyet organizasyonlarını devreye almayı planladıklarını da kaydetti.

TEKNOSAB projesinin önemini anlatan Burkay, yeni nesil OSB’nin çorak bir arazi üzerine kurulacağını, bölgede kullanılacak enerjinin yüzde 60’ının ise alternatif kaynaklardan sağlanacağını ifade etti. TEKNOSAB ile Bursa’nın uluslararası nitelikteki yatırımlara ev sahipliği yapacağını dile getiren Burkay, şunları ifade etti: “Tasarrufumuz eksilerde… Yatırım yapmamız lazım. Bu nasıl olacak? Bu bölge nasıl kalkınacak? Kurguyu doğru yapmamız lazım. TEKNOSAB bu alanda Türkiye’de yapılacak olan yatırımların merkezi olacak. Firmalar hazır. Bursa’ya gelecek 3 tane önemli yatırım var. Her biri Oyak Renault ve TOFAŞ’ın neredeyse iki katı kadar ihracat yapacak. Kara propagandaya BTSO üyelerinin kesinlikle taviz vermemesi lazım. 50 yıl öncesinin Türkiye’sinde yaşanan propagandalara fırsat vermeyelim. Bursa, 2013 hedefi olan 75 milyar dolar hedefini yakalayacak.”