Mersin'de bu yıl 14'üncüsü yapılacak Uluslararası Müzik Festivali'nin açılış toplantısı yapıldı.

Avrupa Festivaller Birliği Üyesi olan festivalin toplantısına Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı ile birlikte merkez İlçe Belediye Başkanları katıldı. Vali Çakacak toplantıda yaptığı konuşmada müziğin geçmişten bugüne en önemli sanat dallarından biri olduğunu vurgulayarak, insanoğlunun müziği evrensel bir dil olarak kullandığını ifade etti.

Müziğin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren dünya yıldızlarının Mersin'de ağırlanacak olması ve bu buluşmaların kentin önemli tarihi, kültürel ve dini mekanlarında gerçekleştirilmesinin çok anlamlı ve önemli olduğunu vurgulayan Çakacak şöyle devam etti: "Kentler sahip oldukları mimari, kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle kimliğini oluştururlar. Mersin de sahip olduğu kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle birlikte bir kültür ve sanat kenti olduğunu on dördüncü kez tüm dünyaya duyuracaktır. Farklı din, dil ve kökenden vatandaşlarımızın yıllardır barış içerisinde yaşadığı ilimiz, müziğin evrensel diliyle, kültür, sanat, kardeşlik ve barış kenti olduğunu bir kez daha gösterecektir."

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise "Bir kentte kültür ve sanatın varlığı o kentin birlikteliği, çağdaşlığı ve kültür seviyesi ile doğru orantılıdır. Her geçen gün büyüyen ve gelişen Mersin’de sanat ve kültür de bu kentin ayrılmaz bir parçasıdır. Müzik başta olmak üzere kültürel etkinlikler insanları birbirine yaklaştırır, ayrımcılığı ortadan kaldırarak birleştirir." şeklinde konuştu.

Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı Mersinli olmakla gurur duyduğunu ve ömür boyu bu gururu taşıyacağını belirterek, Mersin’in sürekli sanatla iç içe yaşayan bir kent olduğunu, kentte yaşanan bazı olumsuzlukların sanat aracılığıyla aşıldığını kaydetti. Yağcı, “Festivalimizi organize eden Sanat Etkinlikleri Derneği bu yılda Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, sponsor kuruluşlar ve siz gönüllülerin desteğini arkasında alarak çok renkli, yerelden evrensele çeşitlilik taşıyan bir program hazırladı. Amacımız, festivalimizin çıtasını her yıl daha da yukarıya taşıyarak, ilimizin dünya çapında tanınırlığını arttırmaktır. Bu kent için, ülkemiz için güzel şeyler üretmeye devam edeceğiz. Başta Sayın Valimiz olmak üzere emeği geçen ve destek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Kent, Sanat, Genç Yetenek ve Genç Sanatçı Teşvik dallarında Festival Özel Ödülleri verildi. Kent Ödülü Yaşar Kemal’e, Sanat Ödülü çocuklardan oluşan Umut Işığı Korosuna, Genç Yetenek Ödülü Sesim Bezdüz’e, Genç Sanatçı Teşvik Ödülü ise Özgecan Aslan'ın kardeşi olan ve çocukluğundan bu yana çeşitli korolarda yer alan Beste Aslan’a verildi.

Ödülünü Vali Çakacak'ın elinden alan Umut Işığı Korosu ve keman sanatçısı Sesim Bezdüz sergiledikleri performansla büyük alkış topladı. Selma Yağcı Vali Özdemir Çakacak’a teşekkür plaketi takdim etti. Çakacak'ta MEÜ Rektörü Ahmet Çamsarı ve İl Emniyet Müdürü Dr. Rahmi Baştuğ’a teşekkür plaketi vermesinin ardından festival organizasyonuna destek veren ve katkıda bulunan diğer kuruluş ve sponsorlara Ahmet Yeşil’in resimlerinden oluşan teşekkür plaketleri verildi. 28 Nisan-24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde dünyaca ünlü yerli ve yabancı sanatçılar ile orkestralar sahne alacak.