Türkiye'deki önemli Ortadoğu uzmanlarından gazeteci Cengiz Çandar, bölgenin uzun süre istikrara kavuşmayacağını belirterek, iş adamlarına "Yatırımdan uzak durun." uyarısında bulundu.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) 8. olağan toplantısının konuğu olan gazeteci-yazar Cengiz Çandar, iş adamlarına hitaben 'Ortadoğu Gelecek Öngörüleri, Türkiye Siyaseti ve Ekonomisi Üzerine Etkisi' başlıklı bir konuşma yaptı. Ortadoğu’nun tarihi bir geçiş dönemi içinde olduğunu vurgulayan Çandar, bölgenin sınırlarının belirlendiğini belirterek, iş insanlarına, “Bölge, yatırım yapmaya çok elverişli değil. Ekonomik bakımdan uygun değil. İş araçlarınızın geri geleceğinin garantisi yok. Ortadoğu’da uzun süre istikrar olmayacak.” ikazında bulundu.

"TÜRKİYE'Yİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR"

Ortadoğu’nun bir parçası olduğunu ifade ettiği Türkiye'nin, uzun yıllar bölgeyi ihmal ettiğini belirten Çandar, "Son dönemlerde ise Ortadoğu’ya çok angaje olmamız, batıyla aramızın açılmasına sebep oldu. Öte yandan, bölgedeki istikrarsızlığın Türkiye’ye sirayet etmemesi çok zor olurdu.” şeklinde konuştu. 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerin sonucu ne olursa olsun Türkiye’nin seçim tercihinde ciddi revizyona gitmemesi halinde, Ortadoğu’dan gelen türbülansın önemli bir bölümünü ithal etme potansiyeli taşıdığını öne süren Çandar, “Ortadoğu, Türkiye için çok ciddi güvenlik tehdidi ve gelecek açısından soru işareti ihtiva ediyor.” dedi.

Cengiz Çandar, seçim sonuçlarının, güçler dengesinin ne şekilde yansıyacağının ipuçlarını verecek bir enstrüman olduğunu belirterek, “Seçim sonuçları ne olursa olsun Türkiye 2016 ve 2017 yıllarına kadar çok sıkıntılı günler geçirecek. Seçimler olacak, bahar gelecek, pikniğe gideceğiz diye bir denklem yok.” diye konuştu.