Çankırı’da hububat hasadına başlandı. Biçerdöverle hasatta olası dane kaybını en aza indirmek için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrol ekipleri, kontrollere aralıksız olarak devam ediyor.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Kızılırmak İlçe Müdürü Barış Kahraman ve İlçe Tarım Müdürlüğü biçerdöver kontrol ekibi, biçerdöver kontrolleri yapıldı. Kontrollerde valilikçe yayınlanan genelge çerçevesince dane kaybına neden olan biçerdöver operatörlerine, belgesiz biçerdöver kullanan operatör ve biçerdöver sahiplerine cezai işlem uygulanacağı bildirildi.

Kızılırmak Yukarı Alagöz köyünde Veli Koçak ve Bayram Doğan'a ait arazilerde arpa ekili yerlerin hasat esnasında yapılan kontrollerde dane kaybının en az düzeyde olduğu, biçerdöver operatörlerinin belgeli olduğu tespit edildi. Arazi sahiplerinin ifadelerine göre bu sene dekardan 400 kilogramın üzerinde verim aldıklarını ve verimli bir yıl olduğunu ifade etti.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır hasat yapılan arpa tarlalarında ziyaretler gerçekleştirdi. Çakır, bu sene mevsimin buğday, arpa vb. tarla bitkileri açısından çok uygun bir yıl olduğunu ifade ederek açıklamada bulundu. Çakır, "İlimiz genelinde 2015 yılı buğday ekilişi 958 bin 150 dekar, arpa ekilişi ise 218 bin 935 dekar alanda gerçekleşmiştir. Dekardan 400 kg. verim elde edildiği takdirde yüzde 1 veya daha fazla dane kaybı olması halinde ne derece kaybın olduğu ortadadır." dedi.

Hasat dönemi öncesinde bütün köy muhtarlıklarına valilik genelgesi, afiş, çiftçi mektubu ve sözleşme örneği gönderilerek, ihbar edebilecekleri telefon numaraları bildirildi.