Çalışma ve Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de güzel şeyler de olduğunu belirterek, “Yoksullukla ilgili yalnız bir rakam vermek istiyorum. 4 doların altındaki nüfusunun oranının yüzde 30’lardan yüzde 2’lere gerilediğini söylesem Türkiye’de yoksulluk oranının nereden nereye gerilediğini görmemiz açısından önemlidir.” dedi.

Bunun dışında Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (İLO) raporuna göre dünyada çalıma ücretini en çok artıdan ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini, OECD verilerine göre ise gelir eşitsizliğinin en hızlı düşüren ülkelerden birinin yine Türkiye olduğunu ifade eden Bakan Çelik, “Gerek çalışma hayatı gerekse tüm ekonomik veriler açısından bakınca son 5 yılda 5 milyon istihdam gerçekleştiren ekonomik yapıdan bahsediyoruz. Tüm bu konular çerçevesinde baktığınızda iyi bir gidiş olduğunu ama Ali Koç’un da söylediği gibi bir ülkede veya birkaç ülkede işlerin iyi gitmesi sorunu çözmüyor.” diye konuştu.

Antalya’da başlayan G20-OECD Nitelikli Çıraklık ve İşbaşında Eğitimin Teşviki Konferansı’nın açılışında konuşan Çalışma ve Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, günümüzde bilgiye erişim kolaylaşsa da tecrübe aktarımının da önemli olduğunu belirterek, bunun iş dünyasındaki yansımasının usta-çırak ilişkisi olduğunu söyledi. Nesiller arasında bilgi ve tecrübe aktarımında çıraklık sisteminin pek çok sektör için anahtar olduğuna inandığını ifade eden Bakan Çelik, Türkiye’de çıraklık sisteminin günümüz şartlarına uyarlanarak devam etmesi için düzenlenen doğrudan mesleki eğitim, iş başı eğitimi, girişimcilik eğitimi gibi aktif üş gücü programlarına yıllık 1 milyar lira kaynak ayrıldığını söyledi. Bakan Çelik, küresel krizin başladığı 2009’dan bu yana aktif iş gücü organlarından 1,2 milyon kişinin istifade ettiğini ifade etti. İşbaşı eğitimine katılanların yüzde 70’nin istihdam edildiğini, bu eğitim programlarından her yıl 60 bin kişinin istifade ettiğini belirten Çelik, katılımcıların yarısını kadınların oluşturduğunu belirtti. 2010 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesinden ise bugüne kadar 170 bine yakın kişinin meslek edindiğini ve yüzde 60’lara varan istihdam oranı oluşturulduğunu dile getiren Bakan Çelik, buradan yararlananların yüzde 40’ını da kadınların oluşturduğu bilgisini verdi. Bakan Çelik, Türkiye’de 1 milyon olan sendikalı çalışan sayısının yasal düzenleme yapıldıktan sonra bir yıl içinde 1,2 milyona ulaştığını da sözlerine ekledi.

YENİ İSTİHDAM PAKETİNİ DAVUTOĞLU AÇIKLAYACAK

Yeni İstihdam Teşvik Paketi’nin önümüzdeki günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanacağını dile getiren Bakan Çelik, teşvik unsurlarının temelinde ise iş başı etim programlarının yer alacağını ifade etti.

Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) verilerine göre dünyada 75 milyondan fazla genç işsiz bulunduğunu belirten Bakan Çelik, bazı ülkelerdeki genç işsizliğinin yüzde 50’lere ulaştığını belirterek, “Bu kriz ortamında gençlerin piyasanın ihtiyaç duyduğu becerilere sahip olması daha da önem taşıyor. Aksi takdirde artan genç işsizliği kayıp nesil ortaya çıkmasına ve ülkelerimin büyüme potansiyelinin boşa akıp gitmesine neden olacaktır.” dedi.

TERÖR İŞSİZ GENÇLERİ PENÇESİNE ALIYOR

Sureyi, Irak, Ortadoğu ve dünyanın muhtelif bölgelerinde artan terörün işsiz gençleri pençesine aldığını ifade eden Bakan Çelik, kapsadığı nüfus ve ekonomik büyüklük bakımından geniş etki alanına sahip G20’nin bu gibi küresel sorunların ele alınması için en uygun ve etkili platform olduğunu düşündüğünü söyledi.

SURİYE MESELESİ

Ülkelerindeki savaş ortamından kaçan yaklaşık 2 milyona yakın Suriyelinin Türkiye’ye sığındığına da değinen Bakan Çelik, “Bu rakam bazı ülkelerin nüfusundan fazladır. Suriyelilere bu dönem içinde yaptığımız barınma, iaşe yardımının da 5 milyar lirayı aştığını bu toplantı vesilesiyle ifade etmek istiyorum. Çalışma Bakanı olarak ve o bölgenin milletvekili olarak Suriyeli misafirlerimizin durumunu yakinin takip ediyorum. Uluslar arası toplumu Türkiye’yi daha iyi anlamaya davet ediyorum.” diye konuştu.