Çin borsası, üç haftada yüzde 30’luk düşüşün ardından düzenleyicilerin önlemleri sonrası bugün toparlanma eğilimine girdi.

Çin’in Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 3,8 kadar düşmesinin ardından günü yüzde 6 artışla 3 bin 709 puandan kapadı. Bu yükseliş aynı zamanda 2009'dan bu yana en hızlı günlük yükseliş oldu. Ülkenin bir diğer borsası olan Shenzhen Bileşik endeksi de günü yüzde 4 artışla kapadı.

ALINAN ÖNLEMLER

Çin’deki hisse senetlerinde yaşanan satış dalgasıyla birlikte 3 haftada yaklaşık 3,9 trilyon dolar değer kaybedildi. Düzenleyiciler, borsadaki düşüşün ardından ülkedeki piyasalarda panik havasına dönüşen durumun ardından radikal önlemler alma yoluna gitti.

Buna göre, borsanın yüzde 40’ını oluşturan yaklaşık bin 500 şirketin borsadaki işlemleri durduruldu ve satıcılar Çin piyasasının yüzde 50’sinin dışında bırakıldı. Diğer taraftan, ortaklıkları yüzde 5'in üzerinde olan hissedarların 6 ay boyunca hisse satmaları da yasaklandı. Ayrıca sigorta şirketlerine hisse senetlerine büyük miktarlarda yatırım yapma izni de verildi.

Borsadaki satışın önüne geçmek isteyen ve yatırımcıların güvenini kazanmak isteyen hükümet, ilk halka arzları askıya aldı. Ayrıca, kredi kurallarını gevşetip, yatırımcılara borç parayla hisse senedi alabilmeleri için konutlarını teminat olarak göstermelerine de imkân tanıdı.

Çin Merkez Bankası olan Çin Halk Bankası (PBOC), bugün piyasaya 35 milyar yuan (5,7 milyar dolar) enjekte ettiğini açıkladı. Bu, PBOC’nun 25 Haziran’dan beri piyasaya sunulan beşinci nakit para oluyor. Banka ayrıca broker’lara likidite sağlama sözü de verdi.

PBOC ayrıca, menkul kıymetlere yönelik finansal kuruluş olan Çin Menkul Kıymetler ve Finans Limited Şirketi'nin isteği üzerine bu şirkete yeterli kredi ile şirketin finansal tahviller çıkarmasına izin verdi. Şirket de borsada işlem gören 21 şirkete 260 milyar yuan (44 milyar dolar) kredi sundu.

KASIT ARAŞTIRMASI YAPILACAK

Öte yandan Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı da dev zararın oluştuğu hisse senetlerindeki satışla ilgili "kasıt" araştırması yapacağını duyurdu ve kanunları ihlal edenlerin ciddi şekilde cezalandırılacağını bildirdi.

Çin, borsa yatırımlarını canlandırmak için son zamanlarda temel faiz oranlarını iki yıllık bir aradan sonra düşürmüştü. Bu amaç doğrultusunda ayrıca hisse senedi işlem komisyonlarını düşüren Çin, Şangay ile Hong Kong borsalarını arasında bir alım-satım hattı oluşturmuştu. Bu adımların ardından, açığa satışlarla da hisse senedi fiyatları hızla artmıştı. Öyle ki 12 Haziran itibariyle Çin borsasındaki hisse senetlerinin fiyatları bir yılda yüzde 150 arttı.

Hükümetin piyasalardaki düşüş başlamadan hemen önce açığa satışları kısıtlamasıyla birlikte yatırımcılar, karlarını realize etmek için ellerindeki hisseleri çıkarmaya başlamıştı.