Çin Merkez Bankası’nın yuanda toplam yüzde 3,53 devalüasyona gitmesi Rusya mali piyasalarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Çin’in daha az petrol ve doğalgaz alımı yapacak olması ve dolaylı etkileri Rusya’da resesyon sürecinin daha uzun süreli olmasına neden olacak.

Dün 63,9 rubleye gerileyen dolar sabah saatlerinde yeniden 65 ruble oldu. Euro ise 1,32 rublelik artışla 72,47 rubleye yükseldi ve son altı ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Rusya VTB24 yatırım bölümü başkanı Darya Yermolenko Çin’in ticaret dengesinin kötüye gitmesi nedeni ile yuanda devalüasyona gittiğini, Çin’in önemli miktarda hammadde tüketen ülke konumu dikkate alındığında bunun Rusya ekonomisi üzerinde etkileri olacağını söyledi.

Çin ürünlerinin Rusya pazarında rekabet gücünün artacağına dikkat çeken Yermolenko, Çin’in daha az hidrokarbon ithal etmesinin de Rusya ekonomisini doğrudan etkileyeceğini belirtti.

Çin’in diğer gelişmekte olan ülke ekonomilerine göre daha hızlı büyüdüğünü hatırlatan Rus yetkili, Çin mali piyasalarında önümüzdeki günlerde öngörülemeyen gelişme yaşanmayacağını söyledi.