Çin hükümetini enerji üretiminde kömüre olan bağımlılığını azaltma adına 2030 yılına kadar 110 adet yeni nükleer santrali inşa edeceğini açıkladı. Çin basınında yer alan haberlere göre halen enerjisinin yüzde 65 seviyesinde kömür ile çalışan santrallerden elde eden Çin, bu nedenle çok ciddi hava kirliliği riski ile karşı karşıya.

Dünyada karbondioksit salınımı açısından çevreye an fazla zarar veren ülkesi konumunda bulunan Çin, bu açıdan çareyi nükleer enerji kapasitesini artırmaktan yana buldu. Halen ürettiği enerjisinin yüzde 2 seviyesinde olan nükleer enerji kapasitesi yeni hazırlanan projeler ile birlikte ülkenin kömüre olan bağımlılığını azaltacak.

2030 yılına kadar yeni nükleer projeler için 80 milyar dolar bütçe ayıran Çin hükümeti, önümüzdeki 15 yıl süresince her yıl 6 ila 8 yeni santrali çalışır hale getirmeyi planlıyor. 2011 yılında Japonya’da yaşanan depremde Fukushima Santrali'nin tüm dünya adına büyük bir çevre tehditi oluşturması ile Çin’de askıya alınan nükleer çalışmalar böylelikle tekrar hızlandırılıyor. Dünyanın en büyük nüfusuna sahip dev ülke, her gün artan enerji ihtiyacı için 2030 yılına kadar 110 yeni santrali çalışır hale getirecek.