Geçtiğimiz sene 2,5 milyon araç satmayı başaran otomobil üreticisi Daimler, sene sonunda 10 milyar Euro kar elde etti. Bunun neticesinde hissedarlar şirket tarihinde ki en yüksek kar payını aldılar. Alman otomotiv devinin başarısı çalışanlarına da yansıdı. Şirket, her çalışan başına 4 bin 350 Euro prim ödeyecek.
Ödenecek prim miktarı da firma tarihindeki en yüksek olduğu belirtilirken, bu primden yaklaşık 130 bin çalışan istifade edebilecek.

ABD VE ÇİN PAZARLARI SATIŞI ARTTIRDI

Alman lüks araba üreticisi, geçtiğimiz sene birim başı satış, gelir ve Faiz ve Vergiden Önceki Kazançlarda (FVÖK) rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin’de ki güçlü talep, birim başı satışların 2013 yılına kıyasla 2,5 milyon adet satılmasını sağladı. Özellikle, en çok rağbet gören Mercedes-Benz’in C sınıfı siparişlerinin yüzde 10 artmasıyla satışlar tavan yaptı.

Kamyon satışları ise Batı Avrupa ve Latin Amerika’da ki zayıf ekonomik durumdan ötürü sadece yüzde 2 büyüyerek beklentilerin gerisinde kaldı. Şirketin geliri kur etkisinden arındırılmış halinde yüzde 12 artarak 129,9 milyarı oluştururken, FVÖK ise yüzde 27 artarak 10,1 milyar Euro oldu. Bunlara rağmen geçen seneye kıyasla elde edilen net kar 1,4 milyar Euro’ya azalarak 8,7 milyar Euro’dan 7,3 milyar Euro’ya geriledi.

2020’YE KADAR DÜNYA LİDERİ OLACAK
Daimler, dünyanın önde gelen markası olarak BMW ve Audi markalarına kaybettiği on seneyi, 2020 senesine kadar geri almayı hedefliyor. Otomobil devi sadece oto bölümü değil aynı zamanda kamyon ve kamyonetler kısmında da faaliyet karını arttırmak istiyor. Alman otomobil üreticisi önümüzdeki sene de yeni veya geliştirilmiş dört SUV araçlar ile satışları daha da arttıracağını açıkladı.