Başbakan Ahmet Davutoğlu, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faizsiz kredi vereceklerini açıkladı. Davutoğlu, “Ustalık mertebesine gelenlere özel bir imkan tanıyacak, 3 yıl ustalık belgesi olup yeni iş yeri açacak olanlara da faizsiz kredi vereceğiz. Bu yıl 600 milyona çıkardığımız faiz karşılama miktarını 150 milyon daha arttırdık. Her AVM'de esnaf ve sanatkârlara yüzde 5 yer ayrılması zorunluluğu getirdik. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere de bunu içinde binde 3’lük bir pay ayırdık her alışverişmerkezinde. Bu esnaf ve sanatkarlara ve kaybolmaya yüz tutan mesleklere ayrılan yerlerde kira da diğerler gibi olmayacak.” şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO Congresium'da ‘TESKOMB Yeni Türkiye Buluşması’ programına katıldı.

Her şeyden asarruf edilebileceğini belirten Davutoğlu, “Ama esnafımızın huzurundan ve refahından kısıntı ve tasarruf olmaz. Siz bu toplumun orta direğisiniz, siz geniş kitlelerle bu toplumun huzurunu ve bekasını temsil ediyorsunuz. Helal rızık kavramını hayatınızda daim kılarak herkesi bir an önce yaşayan bir ders veriyorsunuz. Sizlerin her zaman yanında olacağız. Bu ülke bir daha esnafın yazarkasa fırlattığı 2001-2002 şartlarına şartlara dönmeyecek.” diye konuştu.

Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu'na kredilerin derhal açılması talimatı verdiğini belirten Davutoğlu,” Biz buradayken krediler açılıyor. Buraya gelirken müjde olarak hazırlanan unsurlarında biraz değişiklikler de yaptım. Talimatlar vererek esnaf çocuğu olmanında ayrıcalığını ve hediyesi olarak ikinci müjdemiz, Halk Bankası kredileri yüzde sübvanse ediliyordu. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde bu sübvansiyonun yüzde 90’a çıkması öngörülüyordu. Ben bu yetmez dedim sübvansiyon yüzde 90 demek yetmez kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faizsiz kredi vereceğiz. Faizsiz. Bu meslekleri yaşatmak eğer bizim için bir görevse, sadece görev değil büyük bir emanetse o mesleklerin kaybolmaması kültürel mirassa kredide faiz düşünülebilir mi? Bu işlerde çalışanlara faizsiz kredi verilecek.” dedi.

Ustalık mertebesine gelenlere özel bir imkan tanıyacaklarını, 3 yıl ustalık belgesi olup yeni iş yeri açacak olanlara da faizsiz kredi vereceklerini ifade eden Başbakan, “Madem ki bütün bu silsileyi geçmiş çıraklıktan, kalfalıktan ustalığa ulaşmış birde ahi kuşağını bağlayıp yola çıkmış biz o yola çıkana yolun hayırlı olsun demek gerek. Bunu demediğimiz bir de yüzde 25’e kadar faiz aldığımız anda bu doğru olmaz ona bereket hayır olsun yolun ve helal rızkın bereketli olsun diye faizsiz kredi vereceğiz.” şeklinde konuştu.

HER AVM'DE ESNAF VE SANATKÂRLARA YÜZDE 5 YER AYRILMASI ZORUNLULUĞU GETİRDİK

Bu yıl 600 milyona çıkardıkları faiz karşılama miktarını 150 milyon artırdıklarını ifade eden Ahmet Davutoğlu şunları söyledi:

“Helali hoş olsun. Ali Fuat beye gerekli talimatı verdim. İnşallah bütün bu kredileri kullanacak potansiyeli hep beraber oluşturursunuz. Bu yolla önümüzdeki yıl takriben 4 milyara yakın kredi kullanılabilecek. Toplamda da 17 milyara ulaşacak kullanılan kredi. Hayırlı olsun. Dördüncü müjdemiz. Bir az önce Gümrük ve Ticaret Bakanımız zikretti. Perakende ticaretinin düzenlenmesi konusundaki kanunu taahhüt olarak vermiştik. Bugün genel kurulda görüşülüyor. Bu yolla esnaf ve sanatkar kültürün devamı için perakende kültürde ne tedbir alınması gerekiyorsa aldık. Kanuna derç ettik. Bu bizim için bir prensip meselesidir. Sizi gittikçe büyüyen yapılar karşısında kesinlikle ezdirmeyeceğiz. Ezilmenize izin vermeyeceğiz. Bu çerçevede AVM açılması kriterlerini değiştirdik. Her AVM'de esnaf ve sanatkârlara yüzde 5 yer ayrılması zorunluluğu getirdik. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere de bunu içinde binde 3’lük bir pay ayırdık her alışverişmerkezinde. Bu esnaf ve sanatkarlara ve kaybolmaya yüz tutan mesleklere ayrılan yerlerde kira da diğerler gibi olmayacak. Rayiç bedelin dörtte biri kira alınacak daha fazla değil. Sürekli indirimler yapılarak esnaf ve sanatkarlar aleyhine oluşan rekabet şartlarını ortadan kaldıracağız. Rekabet şartlarına düzenleme getireceğiz.”