Devrimci Yapı İşleri Sendikası (dev Yapı-İş) Genel Sekreteri Eyüp Kantar, “Karayollarında özelleştirmelerle birlikte taşeronluk yaygınlaştırılarak emek sömürüsü hat safhaya ulaşmıştır.” dedi.

Eyüp Kantar, Malatya’daki sendika üyeleri ile bir araya geldi. Kantar, burada yaptığı açıklamada, 1970 yılında kurulan sendikalarının işçilerin haklarına sahip çıkma adına faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. İşçilerin, emeklerinin sömürülmesinin önüne geçmek için çalıştıklarını anlatan Kantar, şöyle devam etti: “Sendikamız 1970 yılında Ankara merkezli olarak kuruldu. Türkiye’nin birçok yerinde yıllardır mücadele vermektedir. 1980 darbesiyle DİSK kapatılınca sendikamızda kapatılmıştır. Bütün malvarlığımıza el konulmuştur. 1982 yılında tekrar açılmıştır. Bugünde sendikamıza üyelikler kolaylaştı. Biz bütün inşaat sektöründeki işçileri adına toplu sözleşme masasına yetkili sendika olarak oturmak istiyoruz. Türkiye’nin her tarafından çalışmalarımız devam ediyor.”

Karayolları işçileri için de yetkili sendika olmayı istediklerini ifade eden Kantar, “Kamu alanı olduğu için karayolları burada çalışma sistemi farklı. Fakat görünen o ki özelleştirmelerle birlikte çok daha kötü durumdalar. Taşeron işçiliği yaygınlaştırılmaya başlanmış. Emek sömürüsü hat safhaya ulaşmış. Dolayısıyla Yol-İş Sendikası’nın izlediği politikalarla skalalar oluşmaya başlamış. Ücret farkları oluşmuştur. Aynı işi yapanların aldığı maaşlar arasında fark oluşmuştur. Tepkiler artıyor. Emekçiler arasında bin lira ile iki bin lira arasında farklar oluşmuş. Dolayısıyla işyerinde çalışma barışı giderek bozulmaya başlamış. Devrimci Yapı İşleri Sendikası bu tepkilerle birlikte karayollarında 2017’de hedefimiz olan toplu iş sözleşme masasında özel sektördeki arkadaşlarla birlikte karayollarında da yetkili sendika olarak oturmaya hedeflemektedir. Çalışmalarımız bu anlamda devam ediyor. Bugün Malatya’dayız arkadaşlarımızla birlikte görüşmelerimizi yapıyoruz. 2017 toplu iş sözleşme masasında skalayı ortada kaldıran eşit işe eşit ücreti gündeme getirmek buradaki emek sömürüsünü ortadan kaldırmayı amaçlayan bir politika güdüyoruz. Bunda da başarılı olacağımıza inanıyoruz. Bütün işçi arkadaşlarımızdan sendikamız etrafında toplanmalarını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.