Birleşmiş Milletler’e (BM) üye 18 ülkenin, kuru ve kurutulmuş ürünlerde uygulayacağı kalite standartları İzmir’de belirlenecek. Tarihinde ilk kez İsviçre dışında düzenlenen toplantıya dünyanın çeşitli ülkelerinden 50’ye yakın delege katıldı. Toplam 3 gün sürecek olan toplantı ve çalıştaylar sonunda alınacak kararlar, bu ürün gruplarının yetiştirilmesi ve ihracatında standart hale getirilecek.

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzüm gibi ürünlerin uluslararası ticaretinde esas alınan kalite standartlarının belirlenmesinde dünyanın otorite kuruluşu olan Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM/AEK) Kuru ve Kurutulmuş Ürünler Uzmanlar Çalışma Grubu toplantısı İzmir’de gerçekleştiriliyor. Hilton Oteli'nde düzenlenen toplantıya Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ile üst düzey bürokratlar katıldı. Toplantıda konuşan Ünlütürk, kuru üzüm, kuru incir, çam fıstığı ve kuru kayısının İzmir, Manisa ve Aydın’ın en önemli ürünleri arasında yer aldığını kaydederek, “Fındık hariç ülkemizin 1,5 milyar dolarlık kuru meyve ihracatının yüzde 62’sini Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yapmaktadır. Ürünlerimizin standartlarını koruması ve yükseltmesi için çalışmalara önem veriyoruz. O nedenle de böylesi bir toplantıya ev sahipliği yapmak istedik.” dedi. Yaklaşık 18 milyar dolarlık Ege Bölgesi ihracatının dörtte birini tarım ve gıda ürünlerinin oluşturduğunu aktaran Ünlütürk, şunları kaydetti: “Ülkemizin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan kuru üzüm, kuru incir, pamuk, zeytinyağı, tütün gibi ürünlerin dış dünyaya aktarım noktası olmuştur. Bölgemizde üretilen ve dünya üretim ve ihracında söz sahibi olduğumuz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, çam fıstığı gibi ürünler çeşitli illerde üretilmekte olup kuru kayısının yaklaşık yüzde 40'ı İzmir'den ihraç edilmektedir. İzmir ile birlikte arka sahasında yer alan Manisa ve Aydın İllerimiz, sahip oldukları elverişli coğrafi ve iklim şartları ile çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incir üretiminde dünya markası haline gelmiştir. Tüm dünya pazarlarında İzmir Sultanas ve İzmir Figs markaları yakından tanınmaktadır.”

‘EGE BÖLGESİ, KURU ÜZÜM VE İNCİRDE DÜNYA LİDERİ’

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım da ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle birçok kuru ve kurutulmuş ürün yetiştirildiğine dikkat çekti. Üretim bakımından kuru üzüm, kuru kayısı ve incir de Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin dünya lideri olduğunu dile getiren Yıldırım, “Türkiye’nin en önemli ihraç kalemleri arasında bulunan bu ürünlerinler başta olmak üzere tüm ürünlerimizin standartlarının yeniden belirlenmesi ve kalitesinin arttırılması için BM delegeleri 3 gün boyunca burada çalıştaylar düzenleyecek. Alınacak kararlar, ABD de dahil olmak üzere 18 ülkede geçerli olacak.” dedi.