Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), 2014 yılında Türkiye’ye 1 milyar 231 milyon dolar döviz kazandıran 68 üyesi için 26 Mart 2015 Perşembe günü Ege İhracatçı Birlikleri’nde ödül töreni düzenleyecek. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün Ege Bölgesi’nde 3 milyar dolara yaklaşan ihracat rakamıyla açık ara birinci sektör konumunda olduğunu belirten EHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, bu başarıda en büyük pay sahibi olan, yıllık 2,5 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan 68 firmayı ödüllendirerek teşekkür etmek istediklerini kaydetti.

Hazır giyim sektörünün, ihracatının yüzde 80’den fazlasını Avrupa Birliği’ne yaptığına işaret eden Kızılgüneşler, “Euro dolar paritesindeki euro aleyhine gelişme, hazır giyim sektöründe moralleri bozuyor. 2015 yılının geri kalan diliminde, 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde miktar bazında daha iyi konumda olmamıza karşın euro dolar paritesinin 1,38’den 1,08’e gerilemesi nedeniyle 2015 yılında, 2014 yılındaki ihracat tutarına dolar bazında ulaşmamız mümkün gözükmüyor. Merkez Bankası’nın faiz indiriminin devamının gelmesini bekliyoruz. Sağladığı istihdam ve yaptığı ihracatla Türkiye’nin sosyal barışına büyük katkı sağlayan hazır giyim sektörünün, gücünü koruması gerekiyor.” diye konuştu.

‘TASARIM TEBLİĞİ ANLATILACAK’

Ekonomi Bakanlığı tarafından 21 Aralık 2014 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tasarım Ttebliği ile ilgili uygulama usul ve esaslara ait genelge, 12 Mart 2015 tarihinde yayımlanmıştı. EHKİB, ödül töreninden önce bu tebliğle ilgili olarak üyelerine bilgilendirme toplantısı da düzenlenecek. Hazır giyim sektörü için reel anlamda uygulanabilir ve tasarım ihtiyacına cevap verecek destekten üyelerinin azami seviyede yararlanmasını arzu ettiklerini anlatan EHKİB Başkanı Kızılgüneşler, şunları kaydetti: “Bu tebliğ, Türkiye’de tasarım ve inovasyon kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla düzenlendi. Belirli şartlar yerine getirildiği takdirde şirketlerin, yurtdışı pazarlara yönelik yüksek katma değerli ürün geliştirmek için yürütecekleri tasarım ve ürün geliştirme projelerine ilişkin giderlerin yüzde 50 oranında desteklenmesi söz konusu. Bu destek sayesinde firmalarımızın kuracakları tasarım ofislerindeki tasarımcı maaşlarından ekipman gerekliliklerine, dijital ihtiyaçlarına kadar tüm masrafları desteklenebilecek. Tasarımcıların yaptığı yurtdışı seyahat masraflarının yüzde 50’si de destek kapsamında. Bu sayede birçok firmamız Avrupa’ya koleksiyon satar hale gelecek.”