ALB Forex Analisti Enver Erkan, Merkez Bankası’nın siyasi belirsizlik ortadan kalkmadan adımlar atamayacağını vurguladı ve “Bu ortamda gerekli yerlerde gerekli adımların atılamaması riski doğacaktır. Belirsizlik ortamı ekonomik riskleri de getirecektir, çünkü esas tehlike FED’den gelmektedir. Şu an kırılgan durumda olan Türkiye ekonomisinin en büyük riski, Eylül ayında olabilecek bir FED faiz artırımı fırtınasına siyasi belirsizlikle yakalanmaktır.” dedi.




Merkez Bankası‘nın faiz oranlarını sabit tutma kararını da yorumlayan Erkan, şunları ifade etti:

“Merkez Bankası, belirsizliklerin ve risklerin arttığı bu ortamda tahmin edildiği gibi keskin manevra yapmadı ve ‘bekle gör’ taktiğini takip etti. Kurum yine belli başlı ekonomik risklere ve kur oynaklığına odaklanmış gibi görünüyor. Şu an enflasyon ve kur oynaklığına ilave olarak siyasi belirsizlik var. Merkez Bankası daha evvel içeride enflasyonu, dışarıda FED’i takip ediyordu. Bu faktörler, gevşemenin önünde en büyük engeller olmaya devam ediyor. Enflasyonda her ne kadar Haziran ayı verilerine göre gıda fiyatlarına bağlı olarak yüzde 7,2 seviyesine gerileme görsek deçekirdek enflasyon kurdan dolayı yüzde 7,5 seviyesinde kalmaya devam etmektedir. Bilhassa kurun yeniden 2,70’in yukarısına ivmelenmesi çekirdek enflasyonda artış eğiliminin devam etmesine neden olacaktır. Bu da Merkez Bankası’nın enflasyon kalemi adına neden sıkı kalmaya devam etmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. “

Kur oynaklığının önemli bir sorun olduğuna işaret eden Erkan, bu durumu terör olaylarına ve siyasi belirsizliğe bağladı.