İstanbul'da kilosu 6 liraya kadar çıkan dar ve orta gelirli ailelerin vazgeçilmezi patateste ilk hasat Adana ve İzmir Ödemiş'te başladı. Ülke genelindeki hallerde fiyatı değişkenlik gösteren patates en ucuz Adana ve Mersin halinde en pahalı ise Bursa Hali'nde satılıyor. Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, taze patatesin çıkmasıyla birlikte depocuların telaşa kapılıp, ellerindeki ürünü piyasaya sürdüğünü vurgulayarak, "Patatesin ateşi daha da düşecek." dedi. Bursa Pazarcılar, Pazaryerleri İşletme Kooperatifi Başkanı Mehmet Çakman da, İstanbul'da 6 liraya kadar satılan taze patatesin kilosunun 2,5 liraya kadar düşeceğini müjdeledi.

İhracat, dondurulmuş kızartmalık patates, cips ve depolarda bekletilen patates derken, dar gelirlinin temel gıda maddelerinden patatesin kilosu bazı illerde 6 liraya kadar yükseldi. Sektör temsilcilerinin hava şartlarına bağlı olarak Ödemiş ve Adana'da 15 Nisan'da başlayan yeni hasatla birlikte fiyatların düşeceği yönündeki beyanları gerçek oldu. 12 Nisan'da İstanbul Yaş Meyve ve Sebze Hali'nde patatesin kilosu 2,30 ile 5 lira arasından satılırken, aynı halde bugün fiyatlar 2 ile 4 lira arasına geriledi. Geçen hafta Adana Hali'nde 1,30 ile 2,60 liradan satılan patates aynı halde patatesin büyüklüğüne göre 1 ile 2,30 lira arasından alıcı buluyor.

EN UCUZ HAL ADANA VE MERSİN'DE

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin derlediği bilgiye göre, en ucuz patates Mersin ve Adana' Hali'nde satılıyor. Ödemiş ve Adana'da başlayan yeni ürün hasadıyla birlikte depolardaki eski patatesler piyasaya sürüldü. Hal böyle olunca fiyatların ateşi de düştü. Bursa Hali'nde eski patatesin kilosu 3 ile 4,30 lira arasından satışa sunulurken Mersin Büyükşehir Sebze ve Meyve Hali'nde 1 ile 2,5 lira, Çanakkale Hali'nde 3,30 ile 3,5 lira, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sebze ve Meyve Hali'nde 2 ile 3,5 lira, Antalya Büyükşehir Belediyesi Sebze ve Meyve Hali'nde 2 ile 3 lira arasından satılıyor. Adana Büyükşehir Belediyesi Sebze ve Meyve Hali'nde patatesin kilosu 1,30 ile 2,40 liradan satılıyor. Patatesin kilosu İzmir Büyükşehir Belediyesi Sebze ve Meyve Hali'nde 1 ile 3,5 liradan, Tarsus Hali'nde ise 1 ile 2 liradan satışa sunuluyor. Erzurum Büyükşehir Belediye Hali'nde de patatesin kilosu 1,60 lira.

"TAZE PATATES PAZARTESİ GÜNÜ TENCEREYE GİRER, 4 KİLO PATATES 10 LİRAYA SATILIR"
Yeni ürün hasadıyla birlikte depolardaki patatesin fiyatlarının da düşme eğilimine girdiğini belirten Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Kurucu Başkanı ve Bursa Pazarcılar, Pazaryerleri İşletme Kooperatifi Başkanı Mehmet Çakman'a göre; önümüzdeki pazartesi günü taze patatesin tencereye girecek. Halen İstanbul'da 6 liraya kadar yükselen taze patatesin kilosunun 2,5 liraya kadar düşeceğini belirten Çakman, şunları kaydetti: "15 Nisan'dan sonra Adana ve Ödemiş'te başlayan yeni ürün hasadıyla fiyatının düşeceğini söylemiştik. Hasat başladı, ama hava şartları sebebiyle hasat tam anlamıyla önümüzdeki hafta başlar. Bu sene rekoltede artış olmasını bekliyoruz. Üreticiler, ürünün tarlada bol olduğunu söylüyor. Hal böyle olursa fiyatlar daha da düşer. Depolardaki ürünler tüccarlar tarafından azar azar piyasaya sürülüyordu. Taze ürünle birlikte eski patates pazar tezgahlarını süsler oldu. Bu da fiyatların düşeceğine işaret."

YENİ ÜRÜN ÇIKINCA DEPOCULAR TELAŞA KAPILDI
Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan da hasat döneminin başlamasıyla birlikte depolardaki ürünlerin piyasaya çıktığını söyledi. Tavşan, "Taze patates artık çıktı. Bunu gören depocular da telaşa kapılıp, ürünleri piyasaya sundu. Patatesin ateşi daha da düşecek. Şimdilik Adana ve Ödemiş'te yeni ürün var. Bu sene yağışlar bol oldu. Rekoltede artış olabilir." dedi.