Boğaziçi Enerji Kulübü (The Bosphorus Energy Club) Başkanı Mehmet Öğütçü, İngiliz BP’nin Türkiye'den çıkacağına yönelik iddiaları değerlendirdi. Öğütçü, "BP'nin çıkma kararını resmen yalanladığını gördük. Ancak bu yönde bir karar alsaydı da şaşırmazdım." yorumunda bulundu.

Öğütçü, söz konusu iddiaları, BP'nin yakın bir zaman içinde ABD'de ağır bir tazminata mahkum olacağı haberleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Dünyaca ünlü enerji uzmanı, Türkiye'den uluslararası sermayenin çıkma eğilimleri göstermesinin, yeni yatırımcıların şevkini kırabileceği uyarısında bulundu.

Fransız TOTAL’in Türkiye’deki akaryakıt dağıtım faaliyetlerini satmak üzere Societe General’e yetki verdiği yönündeki haberin ardından İngiliz BP’nin de ülkeden çıkmayı gözden geçirdiği iddialarına ilişkin, enerji uzmanı Mehmet Öğütçü Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendirdi.

Öğütçü, petrol fiyatlarının çökmesi ve artan risklerin, uluslararası petrol şirketlerini yeni yatırımlarını kısmaya zorladığını vurguladı. Bu nedenle petrol şirketlerinin karlı olmayan 'non-core' varlıklarını elden çıkartmaya başladıklarını belirten Öğütüçü, TOTAL'in çıkış kararı daha ziyade mali disiplin sağlama ile alakalı. Dünyanın diğer bölgelerinde de aynı kıstaslara dayalı kararlar alıyorlar." diye konuştu.

Mehmet Öğütçü iddiaları şu şekilde değerlendirdi: "BP'nin çıkma kararını resmen yalanladığını gördük. Şayet bu yönde bir karar alsaydı da şaşırmazdım. Aynı sermaye disiplini çalışmasını diğer şirketler gibi BP de yapıyor. Üstelik yakında ABD'de ağır bir tazminata mahkum olacağı haberleriyle birlikte değerlendirilince... Türkiye'den uluslararası sermayenin çıkma eğilimleri göstermesi yeni yatırımcıların şevkini kırabilir."