Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ), geçe yıl 2 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bölge, bu rakamla ihracatta 37 ili geride bıraktı. ESBAŞ CEO’su Faruk Güler, “Türkiye’den yurtdışına gönderilen malların kilogram fiyatı ortalama 1,58 dolar, Almanya’da 4,1 dolardır. ESBAŞ ise 9,06 dolarla tek başına Türkiye’yi beşe, Almanya’yı ikiye katlayan ihracat rakamına sahip. Eğer ekonomide 2023 hedeflerini tutturmak istiyorsak, ESBAŞ benzeri serbest bölge modelleri çoğaltılmalı.” dedi. ESBAŞ’tan yapılan ihracatın, İzmir’den yapılan ihracat sayılmadığını aktaran Güler, şunları kaydetti: “İzmir’den yapılan ihracatın yüzde 22’sini ESBAŞ tek başına yapıyor. Türkiye’deki 81 ilin ihracat rakamlarına bakıldığında da ESBAŞ olarak 11. sıradayız. Ayrıca Türkiye’deki 37 ilin toplamından fazla ihracatı tek başımıza biz yaptık.”

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleriyle biraraya gelen ESBAŞ CEO’su Güler, ekonomi yönetiminin serbest bölgelerin katkısını daha iyi anladığını kaydetti. 2 Şubat’ta “Serbest Bölgeler Şehri Olarak İzmir” konferansı düzenleyeceklerini, bu konuda atılması gereken adımları ele alacaklarını söyleyen Güler, İzmir’in serbest bölgeler şehri olması gerektiğinin altını çizdi. Önümüzdeki şubat ayı sonunda Bakanlar Kurulu’nun ESBAŞ’ın genişlemesine yönelik kararı da imzalayacağı bilgisini aldıklarını dile getiren Faruk Güler, bu sayede daha fazla yabancı yatırımcının İzmir’i tercih edeceğini vurguladı. ESBAŞ’ın birçok konuda illeri geride bıraktığını ve Türkiye’ye örnek olması gerektiğini sözlerine ekleyen Güler, “İhracatın ithalatı karşılama oranı Türkiye’de yüzde 75’lerdeyken ESBAŞ’ta yüzde 154 civarında. Yani burası ithalat değil, ihracat merkezi. Türkiye, bizim bu rakamımızı yakalasa süper devletler arasına girer. Benzer şekilde Türkiye’nin ihracatı kilogram başında ortalama 1,58 dolar. Hükümetin 2023 hedefi 4,1 dolar. ESBAŞ ise 2013’te 8,5, 2014’te ise 9,06 dolar. Başka bir anlatımla ESBAŞ’tan çıkan bir TIR malın getirisi, Türkiye’den giden 5,5 TIR'a denk geliyor.” şeklinde konuştu.

‘FİRMALAR DA DÖRDE KATLADI’

ESBAŞ’ın 19 bin çalışanıyla Türkiye’deki 19 serbest bölgeden biri olduğunun altını çizen CEO Güler, şöyle devam etti: “Bölgemizde 71 tane doğrudan yabancı sermayeli firma var. Yapılan yatırımların yüzde 70’ini de yabancı yatırımlar oluşturuyor. Türkiye’deki yabancı bir firma yılda 2,5 milyon dolarlık ihracat yaparken bu rakam, ESBAŞ’ta 10,6 milyon dolar. Yani yabancıların ihracata katkısında da Türkiye ortalamasının dört katından fazla.”

‘SAĞLIK İÇİN MEVZUAT YOK’

İnciraltı’nın sağlık serbest bölgesi olarak düşünülmesini de değerlendiren Güler, “Serbest Bölgeler Mevzuatı’na baktığımızda, sağlık serbest bölgesi için bir mevzuatımız yok. Mevzuatın çıkması ve yerin kesin olarak sorunsuz şekilde tespit edilmesi gerekir. Şu an bunların ikisi de yok.” dedi.