Kayseri’de deri ürünler bu işyerinde adeta yenileniyor. Ayakkabı tamircisi Berat Uçar, eskiyen, yırtılan deri eşyaların atılmaması gerektiğini belirterek, bunları el işçiliğiyle ekonomiye geri kazandırdıklarını söyledi.

Ayakkabı, giysi, koltuk başta olmak üzere derinin uygulanmadığı sektör neredeyse yok gibi. Derinin kullanıldığı eşyalar ise diğerlerine göre daha pahalı. Bu nedenle insanlar yıpransa da deri eşyalarını atmak istemiyor. Bu ihtiyacı gören 40 yıllık ayakkabı tamircisi Berat Uçar, ‘kullan at’ devrini sona erdirdi. Uçar ustanın işyerine giren yırtık, rengi solmuş ve yıpranmış deriden mamul çanta, ayakkabı, mont, kemer ve koltuk adeta yenilenerek çıkıyor. Ayrıca ürün üzerinde tamirin dışında model ve renk değişimi de yapılabiliyor.

Günümüzde deri ürünlerin birçok kişi tarafından tercih edildiğine dikkat çeken Uçar, tamir edilmeyecek deri eşya olmadığını söyledi. Eskiyen çanta, ayakkabı ve montların kesinlikle atılmaması gerektiğini kaydeden Uçar, “Eski ayakkabıların model değişimi, ayağa göre sıfırdan ayakkabı, deri ürünlerin boya renk değişimleri ve her türlü tamir işini yapıyoruz. Bunlar eskiyince atılacak ürünler değil. El işçiliğiyle onları ekonomiye geri kazandırıyoruz. Müşterilerimizi de yenisini almaktan kurtararak paralarının ceplerinde kalmasını sağlıyoruz.” dedi.

Ayakkabı ve çantada modanın çok çabuk değiştiğini de belirten Uçar, “Çantasını ayakkabısının rengine ya da ayakkabısını kemerinin rengine uydurmak isteyenler bize geliyor. Hatta iki haftada bir ayakkabısının rengini değiştirten müşterimiz bile var.” diye konuştu. Uçar, renk değişimini ayakkabıda 15-20 lira arasında, çantalarda 25–30 lira ve montlarda ise 50-100 lira arasında fiyatlara yaptıklarını kaydetti.

Bir ressam inceliğinde deri ürünleri boyayan Uçar’ın oğlu Onur Uçar da mesleğini severek yaptığını ve zorlanmadığını söyledi. İlkokul yıllarından itibaren babasına yardım ettiğini anlatan Uçar, “İnsanın giyinme ihtiyacı sürdüğü sürece bu meslek de devam edecektir.” ifadelerini kullandı.