Alış, EÜAŞ yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Afşin-Elbistan Linyit İşletmeleri'ne (AEL) yaptığı ziyarette, Afşin ve Elbistan'ı enerji havzası olarak gördüklerini ve bu yöndeki çalışmalarının devam edeceğini belirtti. 8 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik üretimi için 2 milyar metreküp doğalgaz kullanıldığını hatırlatan Alış, ''2 milyar metreküp doğalgaz için EÜAŞ'ın ödediği rakam 1,7 milyar dolar. Bu para EÜAŞ'ın ve dolayısıyla milletin kasasından çıkıyor'' dedi.
     Bölgeye yeni termik santrallerin kurulacağını aktaran Alış, şunları kaydetti:
     ''Yakın zamanda idari çalışmalarımız bitecek ve EÜAŞ çalışanlarının rüyası olan bu 2 santralimize ilave yeni santrallerimizi Afşin-Elbistan bölgesinde yapıyor olacağız. Şu anda 3 devletle görüşüyoruz. Eğer uluslararası anlaşma yoluyla anlaşabilirsek içerisinde EÜAŞ'ın da olduğu yeni bir proje şirketi burada yeni santraller yapmak üzere anlaşmalar yapacak. Bu olmazsa ihale yoluyla yüklenicilerin santraller yapması için çalışmalar yapacağız. Yaşanan gelişmeleri hep birlikte göreceğiz. Sözde kalmayacağını sizler de göreceksiniz. Burası büyük bir şantiye haline dönecek. İlk etapta C sektöründeki santral yapılacak. Çünkü hepsini bir anda yapmak mümkün değil.''
     ''Gerekli anlaşmaların yapılması ve havzanın tamamında yeni santrallerin yapılması ile 2013 enerji seferberliğini başlattığımız yıl olacak'' diyen Alış, burada yapılacak bir santralin maliyetinin 3,2 milyar dolar olduğunu ve herkesin rüyasının kardeş santralleri görmek olduğunu ifade etti.
     Bölgedeki kömür rezervinin önemine değinen Alış, ''Afşin-Elbistan bölgesinde işlenebilir 3,4 milyar ton kömür rezervi ülke ekonomisine bir an önce kazandırılması gerekiyor. Bu konuda Bakanlığımız çok hızlı bir şekilde çalışıyor. Sayın Bakanımız bu konuda bize talimatlarını sürekli iletiyor'' şeklinde konuştu.
    
     -Çöllolar kömür sahası
    
     Göçük olayının ardından kapanan Çöllolar kömür sahasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ancak 2014 yılından önce bu bölgeden kömür çıkarılmasının mümkün olamayacağını dile getiren Halil Alış, şöyle devam etti:
     ''Kışlaköy sahasında çıkartılan kömürle sürekli A ve B termik santrallerini desteklemekteyiz. Biliyorsunuz Çöllolar sahasını işleten firmayla devam etme kararı aldık. Şuanda da bu çalışmalar devam ediyor ve revize uygulama programını bize sundular. İnşallah kısa zamanda da revize uygulama programını da onaylayarak firmanın buradan tekrar kömür çıkartması için çalışmaların devam etmesi yönünde kararımız var. Ayrıca santrallerimize ihtiyaç halinde personel takviyeleri yapacağız. Çöllolar sahasında başımıza gelen, en büyük felaketlerden biriydi. Biz o kazayı gerekçe göstererek 325 kişiyi işe aldık. Bunun yanında 175 tekniker, 60 da teknik personel aldık. İhtiyaç olması halinde personel alacağız.''
     Alış, Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nde meydana gelen teknik arızayla ilgili çalışmanın tamamlandığını ve bu tür arızaların yaşanmaması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini kaydetti.
     AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız'ın çalışmalarla ilgili bilgi vermesinin ardından Alış ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Afşin-Elbistan A ve B termik santralleri ve kömür sahasında incelemelerde bulundu.