Muş Pancar Kooperatifi Başkanı Ramazan Yentür, pancar fiyatlarının düşük olması sebebiyle her geçen gün pancar ekiminin düştüğünü belirterek, fabrikanın kapanmaması için çiftçilere pancar ekmeleri için yalvardıklarını söyledi.

Muş Şeker Fabrikası, 2015- 2016 dönem 34’üncü pancar ve şeker üretim kampanyası düzenlenen açılış töreni ile başladı. Muş Şeker Fabrikası bahçesinde düzenlenen kampanya açılış toplantısında konuşma yapan Muş Pancar Kooperatifi Başkanı Ramazan Yentür, pancar fiyatlarının belirlenmesinde çiftçilerin sesine kulak verilmesi gerektiğini belirterek, fabrikanın kapanmaması için çiftçilere pancar ekmeleri için yalvardıklarını söyledi. Pancar fiyatlarının düşük olması sebebiyle her geçen gün pancar ekiminin düştüğünü belirten Muş Pancar Kooperatifi Başkanı Yentür, “1982 yılında Muşumuzun tek fabrikası olan Muş Şeker Fabrikası kurulmuş ve aynı yıl Muş Pancar Kooperatifi de çiftçiler tarafından kurulmuştur. Çiftçilerimize Muş merkez ile Bulanık ve Malazgirt satış mağazaları ile hizmet sunulmaktadır. Bu hizmetlerimiz çiftçilerimizin tarımsal girdi talepleri olan gübre, ilaç, tohum, yem ve tarım makineleri olup çiftçilerimizin hizmetine sunulmaktadır.” dedi.

Mağazalardaki ziraat mühendisleri ile çiftçilerin tarımsal konularda danışmanlık hizmeti sunarak çiftçileri bilgilendirdiklerini kaydeden Yentür, “Fabrikamız sahasında ne yazık ki pancar üretimi her yıl azalmaktadır. Eskiden kota için fabrika müdürlerine ve kooperatifimize talepte bulunan çiftçiler varken, şimdi ise biz çiftçilerimize pancar ekin ki fabrikamız kapanmasın diye yalvarıyoruz. Her yıl pancar üretimimiz düşmektedir. Bunun sebebi ise pancar fiyatları belirlenirken üretim maliyetleri hesaplanmayıp göz ardı ediliyor. Tarımsal girdilere yüzde 30-40 zam yapılırken pancara yapılan zam yüzde 5 -6 olmuştur. Bu fiyatlarla pancar çiftçisinin ayakta durma imkanı yoktur. Büyüklerimiz pancar fiyatlarını belirlerken çiftçilerin taleplerine kulak verirlerse seviniriz. Çiftçimizi küstürürsek ileride pancar ekecek çiftçi bulamayacağız.” şeklinde konuştu.

Şeker İş Sendikası Başkanı Fikret Sancar’ın konuşmasından sonra kurdele kesimi ile kampanya başladı.