Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen, Gaziantep’in ekonomik etkinliğini sürdürülebilir kılması için uzun vadeli düşünmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ülgen, “Sosyal sermaye bakımından Gaziantep’in çok iyi olmadığını görüyoruz. Gaziantep ekonomik anlamda iyi ama uzun süreli düşünüldüğünde yapısal düzenlemeler olmadığını görüyoruz.” dedi.

'Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Ekonomi Sohbetleri' toplantı serisinin ilkinde son gelişmeler çerçevesinde dünya, Türkiye ve Gaziantep ekonomisi ele alındı. Moderatörlüğünü ekonomist Şevin Ekinci’nin yaptığı sohbet toplantısında Prof. Dr. Taner Berksoy, EDAM Başkanı Sinan Ülgen ve GTO Başkanı Eyüp Bartık konuşmacı olarak yer aldı. Toplantıda konuşan GTO Başkanı Bartık, “Geçmişte Irak'ın önemli bir bölümünü biz inşa ettik. Ancak Suriye'de daha büyük bir pazar olduğuna inanıyoruz. Suriye'ye huzur ortamı geldiğinde ülkenin yeniden inşasında Gaziantepli inşaatçılar önemli rol alacak. Irak’da olduğu gibi Suriye’de de büyük inşaat çalışmaları olacak. Tabi bunun için inşaat şirketlerinin birleşerek büyümesi gerekiyor. Milyar dolarlık bütçeli şirketlerimiz olması lazım. İnşaatçılarımızı bir araya gelmeye davet ediyorum” dedi. Bartık, Irak ve Suriye gibi Rusya’da da büyük bir inşaat pazarının var olduğunu belirterek, bu ülkede altyapının da üst yapının da yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy da dolar ve faizle ilgili gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi: “Dolar endeksindeki gelişmeyi likidite daralmasının yarattığı bir olay olarak görüyorum. Ne zaman olacağı belli değil ama haziran gibi düşünülüyor, piyasadaki dolar arzı daralacak. Dolayısıyla dolar daha ender bir hale gelecek. Şu anda da bunun ilk provası yapılıyor. Faiz konusunda ise biraz daha sabırlı olmak lazım. bu süreçte konuşmacılar ve siyasiler daha dikkatli, duyarlı olmalı.”

EDAM Başkanı Sinan Ülgen ise Gaziantep’in ekonomik etkinliğini sürdürülebilir kılması için uzun vadeli düşünmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ülgen, “Sosyal sermaye bakımından Gaziantep’in çok iyi olmadığını görüyoruz. Gaziantep ekonomik anlamda iyi ama uzun süreli düşünüldüğünde yapısal düzenlemeler olmadığını görüyoruz. Gaziantep’in yaratıcı sermaye ve sosyal sermaye bakımından iyileştirmeye ihtiyacı var. Uzun vadeli rekabetçi piyasa düşünüldüğünde Gaziantep’in, Türkiye ortalamasının altında olduğunu görüyoruz. Ekonomik etkinlik bakımından iyi, ama sürdürülebilirlik açısından bu kentin zayıf kaldığı tespit ediliyor. İnsanları sadece bu şehrin sanayisi iyi diyerek bu şehre çekemezsiniz. Sanayinin yanı sıra insanların sosyal yaşamına da bakmak gerekiyor. Özellikle gençlerimizin sosyal faaliyetlerde bulunabilecekleri altyapının oluşturulup oluşturulmadığına bakmamız gerekiyor. Bu bakımdan uzun süreli reformlara ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından dinleyicilerin sorularına cevap verildi.