Almanya'da kalifiye eleman sorunu gündemi zorlamaya devam ediyor. Almanya'nın uluslararası rekabette yerini koruyabilmesi için kalifiye eleman sorununa biran evvel çözüm bulması gerekiyor.

Almanya Genç Ekonomistler Birliği (VWJ) yaptığı araştırma ile bu sorunun derinliğini gözler önüne serdi. Araştırmaya göre soruları cevaplayan işletmelerde 60 bin kalifiye elemen açığı var. Bunun yanı sıra 12 bin kişilik meslek eğitim yeri de boş kaldı. VWJ'un sonuç değerlendirmesine göre kalifiye eleman sorununu gidermek için anahtar kelimeyi 'eğitim' oluşturuyor.

VWJ Başkanı Daniel Senf konuyu "Acil olarak eğitim alanına daha büyük yatırım yapılması lazım. Daha anaokulundan ve okul öncesi eğitim ile işe başlamalıyız. Özellikle de şartları eğitim için daha zor olanlara bu konuda imkan oluşturulmalı." diyerek özetledi. Senf konuşmasının devamında bu yatırımın yapılması ile göçmen kökenli insanların uyumuna da katkıda bulunulabileceğini ve iş piyasasında şanslarının artırılacağına dikkat çekti. Araştırmanın ilginç sonuçlarından biriside işletmecilerin yüzde 41'i Almanya'ya gelen göçmenlerde açığı kapatacak potansiyel görmesi.

Bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için Senf şunları söyledi "Her şeyden önce bir hüsnü kabul kültürü oluşturmalıyız. Bunun için siyaset bunun alt yapısını oluşturmalı." dedi. Genç ekonomistler kalifiye eleman sorununun çözümünde en büyük sorunu aile ve çalışma hayatının birbiri ile uyumu konusunda görüyorlar. VWJ'un üyelerinin yüzde 88'i kendi bölgelerinde küçük çocuk bakımı imkanlarının yetersiz olduğundan şikayet ettiklerini ifade etti. Burada en muzdarip kesiminde bayanlar olduğuna dikkat çeken Senf, onlar için durumun çok daha vahim olduğunun altını çizdi. Bayanların kariyer yapmalarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine işaret etti.