Türkiye’yi tasarımda, inovasyonda ve teknolojide bir üst lige taşıma hedefiyle başlatılan Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması bu sene Bursa’da yapılacak. Etkinlikte gençler, otomotiv ve tekstil endüstrilerine yönelik projeleri ile yarışacak.

Ekonomi Bakanlığı’nın desteği, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonu ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ortaklığı ile düzenlenecek ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. OİB Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması’ ile ’7. UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’ ve ’5. Türkiye Evtekstili Tasarım Yarışması’ finalleri 27-29 Mayıs 2015 tarihlerinde Bursa Merinos Kültür Merkezi’nde organize edilecek.

Türkiye ekonomisine yön veren iki önemli sektörü Ar-Ge, tasarım ve inovasyon yolunda Bursa’da bir araya getirecek etkinliğin ilk gününde TİM tarafından tertip edilecek ‘Bursa İnovasyon Günleri’ gerçekleşecek. Bu etkinlikte inovasyonun önemi öğrenci, akademisyen ve işadamlarına anlatılacak.

Etkinliğin ikinci gününde ise Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından tertip edilen ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması’ finalleri ve ödül töreni düzenlenecek. Otomotiv endüstrisinde yerli ve yabancı tasarım ve inovasyon gurularının sahne alacağı ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması’na katılan başarılı projeler sergilenecek. Otomotiv endüstrisi ile ilgili workshop’lar organize edilerek inovasyon ve Ar-Ge’nin tüyoları verilecek.

OİB’in geçmiş yıllarda organize ettiği yarışmalara bin 600’e yakın proje katılarak sanayici ile buluşmaları sağlandı. Ayrıca başarılı bulunan proje sahiplerine yurt dışı eğitimi olanağı sunulurken, ödüllü birçok projede üretim aşamasına gelindi.

Etkinliğin üçüncü gününde de birbirinden ilginç projelerin yarışacağı ‘7. UTİB Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’ ve “5. Türkiye Evtekstili Tasarım Yarışması” finali ve ödül töreni gerçekleşecek. Ödül töreninin yanı sıra uluslararası arenada tasarım ve inovasyona yön veren birçok konuşmacının da katılacağı etkinlikte ayrıca workshop’lar düzenlenerek sektöre sinerji katılacak.

UTİB’in 7.’sini düzenleyeceği proje pazarına önceki yıllarda toplamda bin 200’e yakın proje katıldı. Çevreci ve metal parlatıcı kumaşlar, görme engelliler için akıllı kumaşlar, işitme engelliler için ses algılayan kumaşla kaplı direksiyon, bebeklerde gaz sancısını azaltan kumaş, vücut ısısı ölçebilen kumaşlar, anti-stres taşlarla tasarlanmış kumaşlar, yeni nesil hafif kurşungeçirmez kumaşlar gibi ilginç projeler geçtiğimiz yıllarda başarılı olarak birçoğunun üretimi için çalışmalara başlandı.

Yarışmalara katılacak projelerde kendi alanlarında farklılık, yaratıcılık, yenilikçilik aranacak. Sektörlere değer katacak başarılı projeler organizasyon süresinde sergilenecek. İki sektörün tüm bileşenlerini bir araya getirecek etkinlik, öğrenci, akademisyen ve iş dünyasını bir araya getirecek. İnovatif tasarımlar ve projeler, sanayici ile buluşturularak üretim için ilk adım atılacak. Ortaya konacak sinerji, Bursa’dan yayılarak Türk ekonomisinin 2023 hedeflerine yönelik katma değer olarak geri dönecek.