Euro'nun güç kaybetmesi ve petrol fiyatlarının uzun süredir düşük olması Alman ihracatını yüzde 13,7 arttırırken, dış ticaret fazlası 24 milyar Euro’ya ulaşarak rekor kırdı. Birçok ülke, dış ticaret açığıyla boğuşurken, Almanya'nın sürekli dış ticaret fazla vermesi, uluslararası kurumlar başta olmak üzere birçok ülke tarafından eleştiriliyor.

2011 yılından beri Alman ihracatı, bu senenin ilk yarıyılında en yüksek seviyeye ulaştı. Federal İstatistik Dairesi'nin dün açıkladığı rakamlara göre ihracat oranı geçen senenin ilk yarısına kıyasla yüzde 7 artarak 595,3 milyar Euro'yu buldu. En son güçlü artış yüzde 15,8 ile 2011 yılında görülmüştü. Buna rağmen haziran ayında ki ihracat oranı geçen yılın aynı ayına göre düştü.

BGA Endüstri Derneği Başkanı Anton F. Börner, senenin ilk yarısında dış ticarette ki beklentilerin aşıldığını ifade etti. Güçsüz Euro'ya bağlı olarak Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden gelen talebin arttığını söyleyen Börner böylece Made in Germany ürünlerinin dünya pazarında daha ucuzladığını sözlerine ekledi. BGA, ihracatın sene sonuna kadar yüzde 4,6 artarak rekor seviye olan 1,18 trilyon Euro, ithalatın ise yüzde dört yükselerek 954 milyar Euro olacağı tahmin ediliyor.

Takvim ve mevsimsel ayarlamaya göre ihracat, haziran ayında yüzde 1 gerilerken, ithalat yüzde 0,5 oranında düştü. Ancak bir yıl içerisinde ihracat oranı yüzde 13,7 artarak, 106 milyar Euro'ya ulaştı. Özellikle, AB dışındaki ülkelerine yapılan ihracat oranında büyüme yaşandı. İthalat oranı ise yüzde 6,4 artarak 82 milyar Euro'ya yükseldi.

DIŞ TİCARET FAZLASI REKOR SEVİYEDE

Haziran ayında rekor seviye olan 24 milyar Euro'luk dış ticaret fazlası Almanya'nın uluslararası ortakları tarafından sürekli eleştiriliyor. Dış ticaret fazlası, Almanya'nın ithal ettiği ürüne kıyasla daha fazla ürün ihraç etmesinden kaynaklanıyor. Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre bu sene zayıf Euro ve düşük petrol fiyatları sebebiyle Almanya'nın dış ticareti fazlası ülke ekonomisinin yüzde 8'ini oluşturacak.

Mayıs ayında Almanya, "Bize göre, Almanya gibi ülkelerinde fazlalık olması gerekiyor, ancak o kadar fazla değil." denilerek IMF tarafından eleştirilmişti. Diğer ülkeler ise Almanya'yı ülke içi talebi yükseltmek için herhangi bir çaba göstermemekle suçlamıştı.