‘Holland-Turkey Business Tour 2015′ projesi kapsamında Samsun’a gelen Hollanda Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Jeroen Kelderhuis, Türk ve Hollandalı firmaları birbirleriyle eşleştirmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Kelderhuis, Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkiler 400 yıllık bir maziye sahip olduğunu söyleyerek bu ilişkiler içerisinde ticaretin önemli yer aldığını ifade etti. Doğrudan yabancı yatırım olarak Hollanda’nın Türkiye ile ticarette her zaman ilk 3’te yer aldığını belirten Kelderhuis, "Türkiye ile ticaret konusunda da 17. sıradayız. Daha çok olanakların ve potansiyellerin olduğuna inanıyoruz. Hollanda firmalarının yüzde altmışı İstanbul’da bulunuyor. Hollandalı firmalar; İstanbul, İzmir, Ankara dışındaki illeri çok iyi tanımamakta. O yüzden Hollanda tarafından çok iyi tanınmayan illerdeki potansiyelleri de öğrenmeye çalışıyoruz." dedi.

'İKİ ÜLKE PAZARI BİRBİRİNİ TANIYACAK'

Asıl amacın bu projeyle Türkiye’deki diğer illeri de Hollandalı firmalara tanıtmak olduğunu ifade eden Kelderhuis, "Bununla birlikte de Hollanda ile Türkiye arasındaki ticari yatırım kapasitesini artırmak. Hollanda’daki diplomasinin temel amacı ekonomiyi geliştirmek. Hollanda’daki network ile birlikte Hollandalı firmalara burada imkanlar sağlayacağımıza ve Türkiye pazarına giriş sağlayacağımıza inanıyoruz. Aynı zamanda Türk firmalarının Hollanda’ya yatırım yapmalarını sağlayabiliriz. Hollanda’ya girişini de sağlayabiliriz. Biz aslında keşfetme turundayız. Bu sene gerçekleştirmeyi düşündüğümüz ziyaretlerden biri de Samsun’du. Şu anda burada bulunmamızın nedeni de buradaki yerel kurumlardan proje hakkında destek almak. Kendileri ile tanışmak, ağımızı genişletmek, Samsun hakkında bilgi almak istiyoruz. Hollanda’nın çok iyi olduğu sektörlerden biri denizcilik sektörü. Hollanda limanı zaten yurt dışına açılan, Avrupa’da diğer ülkelere açılan bir kapı olarak görülüyor. Roterdam limanında gemiyle limana konteynerle gemiyle gelen ürünler karayoluyla diğer ülkelere ulaştırılmakta. Oldukça iyi bir sistem kurulmuş durumda. Belki bu sistemi buralarda da kurabiliriz. Hollanda aynı zamanda tarım onusunda da çok gelişmiş konumda. Aynı zamanda sağlık sektöründe medikal ürünler anlamında Samsun oldukça ilerlemiş durumda. Belki daha yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi konusunda da Hollanda katkıda bulunabilir." şeklinde konuştu.

SAMSUN ULAŞIM AĞI ÜZERİNDE

Samsun tüm ulaşım ağlarının üzerinde önemli bir noktada olduğuna dikkat çeken Kelderhuis, sözlerine şöyle devam etti: "Karayolu, hava yolu, demir yolu, deniz yolu… Hollanda bu avantajın farkında mı? Daha önce Mersin'e gittik. O da aynı durumda bildiğimiz kadarıyla. İstanbul’da da bu avantajlar var bildiğimiz kadarıyla. Ama Samsun’da bu avantajların olduğunu çok az insan biliyor. Ve Samsun’un diğer ülkelerle bağlantıları konusunda çoğu kişi bilgi sahibi değil. Türkiye’de daha çok alt yapı konusunda yatırımların yapıldığını tahmin ediyorum. Samsun’da da aynı şekilde… Üretimin artırılması gerekiyor. Buna inanıyorum. Özellikle tarım konusunda da bu bölgede üretim artarsa da bu lojistiği daha fazla kullanabiliriz diye düşünüyorum. Tarım konusunda Hollanda modern teknoloji ile daha fala üretim yapabiliyor. Ama lojistik sistemini daha modernize de edebiliriz. Aynı zamanda bu ziyaretimizde şunu keşfettik; kültür balıkçılığı konusunda da burada çalışmalar var. Bu konuda da teknolojiyi geliştirmede yardımcı olabiliriz. Bu yöredeki; tarım konusu olsun, balıkçılık konusu olsun, sağlık konusu olsun, üretimi artırdığında bizim teknolojik bilgimizi kullanabiliriz. Üretim arttığında, lojistik konusunda da lojistiği de daha yoğun kullanabiliriz. Bu şekilde lojistik de gelişebilir."

AMACIMIZ HOLLANDALI VE TÜRK FİRMALARI EŞLEŞTİRMEK

Burada topladıkları bilgileri Hollanda’daki firmalara aktarmak ve dolayısıyla Hollandalı firmalarla Türk firmaları eşleştirmek istediklerini ifade eden Kelderhuis, "Bizim bu ziyaretimiz sayesinde eğer Hollanda ve Türk firmaları birbirlerine karşı ilgi duyarsa, firmaların bundan sonra harekete geçmeleri gerekir. Birbirleriyle çalışmaları gerekir. Samsun’daki firmalar belli istekleri ve ihtiyaçları olduğunda bizi kullanabilirler. Biz onları Hollanda’da ilgili firmayla irtibata geçirebiliriz. Özet olarak bizim bu heyetimizin ve ziyaretimizin amacı; bilgileri toplamak, Hollanda firmaları ile Türk firmaları eşleştirmek. Ondan sonraki aşamaları onlar kendi aralarında gerçekleştirecekler. Biz buraya gelmeden önce de Samsun ve Trabzon hakkında araştırma yaptık. Onlar hakkında kısa bir rapor yazdık. Biz bu bilgileri toparladık ama insanlarla da tanışmamız gerekti. İlgili kişilerle de tanışmamız açısından biz bugüne geldik. Buraya gelmemizin amacı daha ayrıntılı bilgi toparlamak. Bu bizim için aslında bir ilk adım. Faaliyete geçmeden önce kişilerle tanışmak lazım. Olanakları bilmek lazım. Bizim ziyarette bulunduğumuz illerin Hollanda’da da kendilerini tanıtmalarını arzu ediyoruz. Bu şunun için önemli Hollandalı firmaları biz buraya çekmek istiyorsak, Hollandalı firmaların da bilgileri ilk elden almaları önemli." diye konuştu.