Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu ve Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Danışma Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, son günlerde yaşanan terör olaylarına dikkat çekerek, “Biz bugün ekonomiyi, kalkınmayı, 2023 hedeflerini konuşmamız gerekirken bambaşka bir ortamdayız.” dedi. Yorgancılar, seçimin üzerinden 55 gün geçmesine rağmen hala hükümetin kurulamamasının Türkiye’yi çıkmaza soktuğunu söyledi. Hükümetin 17 Ağustos 2015 tarihine kadar kurulması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, “Aksi takdirde seçmen listeleri yenilenmezse ekim sonu, yenilenirse kasım sonunda erken seçim kaçınılmaz. Bu durumda Meclis'in oluşması da ocak ayını bulacak. Sonuç olarak 2015 yılı heba olacak. Türkiye yine kaybedecek.” diye konuştu.

EGİAD Danışma Kurulu, Ender Yorgancılar başkanlığında iş dünyasından geniş bir katılımla toplandı. Gündemdeki siyasi ve ekonomik konuların tartışıldığı kurulda, Türkiye gündemine ilişkin meseleler masaya yatırılarak, iş dünyasının değerlendirmeleri ve önerileri ele alındı. Toplantıya, Türkiye’nin son zamanlarda yaşadığı olaylar damgasını vurdu. Ege iş dünyası temsilcileri, ülkenin yangın yerine döndüğünü hatırlatarak, hükümetin bir an önce kurulması gerektiği uyarısında bulundu.

EGİAD Danışma Kurulu ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, açılışta yaptığı konuşmada Suruç ile başlayan terör saldırıları artarak, asker ve polislere yönelik kalleş pusular ve sokak eşkiyalarının eylemleriyle kaygı verici bir boyuta ulaştığına dikkat çekti. Yorgancılar, “IŞİD, PYD ve PKK sorunlarına baktığımızda, IŞİD operasyonlarında yalnız olmadığımızı görüyoruz. NATO ve AB yanımızda görünüyor ancak PKK ile mücadelede yalnızız. Anlaşılır gibi değil. Türkiye bu mücadelelerde akıllı bir politika yürütmeli, dikkatli davranmalı.” dedi. Komşular Irak ve Suriye’deki çatışmaların Türkiye’ye büyük zarar verdiğinin, sınır güvenliğinin sağlanması ve terörle mücadelenin kararlılıkla devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘İŞSİZLİK FONUNA REKOR BAŞVURU’

Sıkıntıların temelinin işsizliğe dayandığına işaret eden Yorgancılar, “O yüzden iş vermek, çalışmak, iş kurmak zorundayız.” ifadelerini kullandı. İşsizlik Fonu’na ilk beş ayda başvuran kişi sayısı yaklaşık 65 binken altı ayda 123 bin kişiye çıktığını aktaran Yorgancılar, şöyle devam etti: “Bu önemli bir göstergedir. İşsizlik ve cari açık, ekonomideki öncelikli sorunumuzdur. Ekonomik büyümenin yüzde 2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu büyüme rakamlarıyla Türkiye istihdam yaratamaz. Türkiye’deki yatırımcılar, artık dışarıda yatırım yapmaya başladı. Artık yatırımcı dışarıya kaçıyor. Güçlü bir hükümete ve kararlı bir ekonomi yönetimine ihtiyaç var.”

‘YARGIYA GÜVENSİZLİK NEDENİYLE ÜLKEYE YATIRIMCI GELMİYOR’

EGİAD Başkanı Seda Kaya ise yargıya güvensizlik sebebiyle ülkeye yatırımcı çekilemediğini söyleyerek, “Yatırımının güvencesi olmadığı için yabancılar Türkiye’ye girmek istemiyor.” dedi. Diğer taraftan turizmin de son olaylardan ciddi anlamda etkilendiğini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti: “İzmir’e gelen turist yüzde 50 azaldı. Genel olarak bakıldığında Amerikalı, Yunan ve Japon turistler arasında iptaller çok fazla arttı. Rus turist girişi yarı yarıya azaldı. Turizm, bu tip olumsuz gelişmelerden ilk etkilenen ve en geç toparlanabilen sektördür. Bazı durumlarda bu, yılları bulabiliyor.”

‘ERKEN SEÇİME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’

İşadamı Oğuz Özkardeş de erken seçim ihtimalinin güçlü olduğunu ve bu durumu dünyanın sonu olarak görmemek gerektiğini ifade ederek, “Erken seçim, ülkemiz ve ekonomimiz için kayıptır ancak bu olasılığı da gözönüne alıp bu senaryo için hazırlıklı olmalıyız.” diye konuştu. İşadamı Bülent Akgerman ise AK Parti milletvekillerinden koalisyon isteyenlerin çoğunlukta olduğunu, CHP’nin de bazı tavizler vererek koalisyon kurmaya istekli olduğunu söyledi.

‘ÜLKENİN YANGIN YERİNE DÖNDÜĞÜNÜ ÜZÜLEREK İZLİYORUM’

İşadamı Şükrü Ünlütürk, ülkenin adeta yangın yerine döndüğünü üzülerek seyrettiğini dile getirdi. Ülkenin hükümetsizliğe tahammülü olmadığını vurgulayan Ünlütürk, ekonomik kriz uyarısı yaptı. Türkiye’nin artık yatırım yapılmaz bir ülke haline geldiğini söyleyerek, “Eylül ayında FED’in faiz arttırımı, ciddi ekonomik kriz yaratacak. En iyimser ihtimalle bu yıl Türkiye’nin yüzde 2 büyümesi bekleniyor. Bu kötü bir sinyal. İşsizlik de giderek artıyor. Son üç senedir büyümede özel sektör yatırımlarının payı yüzde 0. Bu maalesef ekonominin gidişatı için kötü bir gösterge. Hukukun üstünlüğünün gerçek anlamda yaşandığı, demokratik ve vesayet altında olmayan bir Meclis'in oluşmasını diliyorum.” diye konuştu.