İhracat Beklenti Endeksi, 2015 yılının dördüncü çeyreğinde, 2015 yılının üçüncü çeyreğine göre 1,1 puan azaldı. Endeks dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı döneminin 6,9 puan altına geriledi. İthalat Beklenti Endeksi ise 2015 yılının dördüncü çeyreğinde, yılın üçüncü çeyreğine göre 5,5 puan azaldı. İthalat Beklenti Endeksi dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı döneminin 9,9 puan altına geriledi.

Ekonomi Bakanlığı tarafından üçer aylık dönemler halinde yayınlanan Dış Ticaret Beklenti Anketi (DTBA) 2015 yılının dördüncü çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre İhracat Beklenti Endeksi, gelecek 3 ay için ihracat ve ihracat sipariş beklentilerini azalış yönünde etkilediği son 3 aydaki ve şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeylerine dair endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi. Bununla birlikte, ihracat beklenti endeksini oluşturan yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda gerçekleşti. Bu etkilerin sonucunda, İhracat Beklenti Endeksi 2015 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneminin 6,9 puan altına geriledi.

İTHALAT BEKLENTİ ENDEKSİ VERİLERİ

İthalat Beklenti Endeksi, 2015 yılının dördüncü çeyreğinde, 2015 yılının üçüncü çeyreğine göre 5,5 puan azaldı. Endeksi, gelecek 3 aydaki ithalat ve birim ithalat fiyatı beklentileri ile mevcut ithalat sipariş düzeyini azalış yönünde etkilediği son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyinin artış yönünde etkilediği gözlendi.

Öte yandan gelecek 3 aydaki ithalat ve birim ithalat fiyatı beklentileri ile mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda iken son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyretti. Bu etkilerin sonucunda, İthalat Beklenti Endeksi 2015 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneminin 9,9 puan altına geriledi.