Sofralık zeytin ihracatçısı Marmarabirlik, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye zeytinyağı ihracatında uyguladığı kotayı aşmak için harekete geçti. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Almanya’daki şubemiz üzerinden gerçekleştireceğimiz yeni bir uygulamayla zeytinyağını İspanya’dan alıp Avrupa’ya satarak, kota engelini ortadan kaldıracağız” dedi. İspanyol tedarikçi firma ile anlaşma sağlandığını bildiren Asa, sevkiyata önümüzdeki günlerde başlanacağını bildirdi. Başkan Asa, Marmarabirlik’in sürekli kar etmesini sağlamak için, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında sürekli yenilenme ilkesiyle faaliyet gösterdiklerini belirterek, bu kapsamda ihracatı artırmaya yönelik yeni satış ve pazarlama teknikleri geliştirdiklerini kaydetti.

Marmarabirlik’in en büyük ihracat pazarı olan Avrupa’da, AB’nin uyguladığı kotalar nedeniyle mevcut potansiyele ulaşılamadığını söyleyen Asa, şöyle konuştu:

“Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye zeytinyağı ihracatı için uyguladığı kota sadece 100 ton. Üretimde lider ülkeler arasında 5’inci sırada yer almamıza rağmen kota engelinden dolayı ihracat yapamıyoruz. Belirlenen kotanın üzerine çıkılması halinde ise kilogram başına 1,3 Euro gümrük vergisi uygulanıyor. Bu nedenlerden dolayı Avrupa’da bugüne kadar yer alamadığımız zeytinyağı pazarına da girebilmek için, Marmarabirlik’in Almanya’daki şubesi üzerinden transit ticarete yönelik çalışmalara başladık. İspanya’dan alınacak zeytinyağını Avrupa’ya satarak kota sorununu çözmüş ve Marmarabirlik’in karlılığını da artırmış olacağız. Bugüne kadar satış yapamadığımız Avrupa pazarında zeytinyağı satışlarımızı artırmayı, dolayısıyla marka gücümüzü daha geniş bir alana yayarak, ürün çeşitlerimizin satışlarını artırmayı hedeflemekteyiz.”

"ZARAR DEVRİ BİTTİ, 7 MİLYON TL KAR"

Marmarabirlik’in Avrupa’daki yapılanmasına da değinen Asa, 2012 yılı sonunda Avrupa’da tek bayilik sistemi yerine çoklu bayilik sistemine geçildiğini ve tüm ihracat organizasyonunun Almanya’da kurulan Marmarabirlik şubesi tarafından yürütüldüğünü kaydetti. Asa, Marmarabirlik’in geçmiş yıllarda Avrupa’ya yapılan ihracattan kar etmediğine de dikkat çekerek, “Kendi şubemize bağlı çoklu bayilik sistemine geçtikten sonra Marmarabirlik yılda ortalama 7 milyon TL kar eder duruma geldi. Bugün yapılan toplam ihracatımız yılda 5 bin 500 tonlara ulaştı. Yapılan planlı çalışmalar neticesinde Marmarabirlik’e yurtiçinde olduğu gibi, yurtdışında da huzur ve istikrar geldi.” ifadelerini kullandı.