Uluslararası Para Fonu (IMF) tarihindeki ilk kadın başkan olan Christine Lagarde, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Senegal’e geldi. IMF Başkanı Lagarde, Senegal Meclisi'nde yaptığı konuşmada, "Senegal Afrika’nın en başarılı ekonomilerinden biri. Senegal gösterdiği büyük bir başarı övünebilir." dedi.

Lagarde “Bu Meclis'te de gördüğümüz gibi Senegal, ülkesindeki farklılıkları demokratik kazanımlarda araç olarak kullanmış. Senegal’deki demokrasi kültürü Afrika için bir modeldir. Model ülke olmasında eğitim sisteminin kalitesi, sivil toplum kuruluşlarının dinamizmi ve hükümetin kalitesi yatmaktadır." dedi.

IMF Başkanı Lagarde, “Yatırımcılar, kolay iş yapabilecekleri ve şeffaf yönetimler ister. Senegal, yabancı yatırımcıları çekmek için elinden gelen hazırlıkları ve düzenleyici reformları yapmıştır. Düzenleyici reformların kapsamını genişletmek önemli olacaktır. Hükümetin uluslararası toplum yetkililerinin vizyonunu paylaşması önemli bir olay." şeklinde konuştu.

IMF Başkanı Lagarde, Senegal’in kalkınması ve işsizliğin azaltılması için 7 milyar dolarlık fon sözü vererek “IMF programları hâlâ insanî boyut taşıyor. Özellikle yoksul nüfus için ayarlanmış ekonomik programları hayata geçirmeye çalışıyoruz. Genç Senegalli insanların umutlarının gerçekleşmesi için kalkınma planlarına destek vereceklerini belirten Lagarde, çift rakamlı büyüme hedeflerinin Senegal için hayal olmadığını belirtti.

Bu arada Ebola'nın görüldüğü ve salgından ekonomik olarak en çok etkilenen Sierra Leone, Liberya ve Gine için sıfır faizli ultra imtiyazlı 160 milyon dolarlık kredinin Şubat ayı içerisinde serbest bırakılacağı açıklandı.