Uluslar arası Para Fonu (IMF) Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya uygulanan yaptırımların ülke gayri safi milli hasılasında yüzde 9 kayba neden olacağını açıkladı.

Yeni teknoloji transferinin engellenmesi, Rusya’nın dış mali piyasalara ulaşımının sınırlandırılması, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle birlikte ülke ekonomisinde olumsuz etkilere neden oluyor.

IMF tahminlerine göre bu yıl yüzde 1-1,5 civarında gayri safi milli hasılada yaşanan kayıp yaptırımlarla doğrudan bağlantılı. Önümüzdeki yıllarda bu kayıp 9 puana kadar çıkacak.

IMF’ye göre 2015’de yüzde 3,4 küçülecek Rusya ekonomisi, 2016’da yüzde 0,2 büyüme gerçekleştirebilir. 2008 mali krizine kadarki dönemde Rusya ortalama yüzde 7 civarında büyüyordu. Orta vadede Rusya’nın yıllık büyüme rakamları yüzde 1,5’leri aşması zor.

Yıllık enflasyon rakamları 2015’de yüzde 12’lere gerileyecek. 2016 için beklenti yüzde 8’lere inmesi. Rusya Merkez Bankası gelecek yıl için yüzde 7 enflasyon rakamı bekliyor.

IMF’nin tahminlerine göre jeopolitik riskler arttıkça rublenin daha da düşmesi bekleniyor. Rusya’nın düşük petrol fiyatlarına ayak uydurması için güçlü bir mali plana ihtiyacı var.