İngiltere gazeteleri, Yunan referandumunun sonuçlarına geniş yer ayırdı.

BBC Türkçe servisinin aktardığına göre, Financial Times gazetesi, kurtarma paketinin koşulları için yapılan referandumdan çıkan "hayır" oyunun, mali sisteminin çökmesini engellemeye çalışan Yunanistan'ı daha derin bir krize sürükleyebileceğini belirtti.

Gazetede yer alan "Euro Bölgesi kreditörleri için karar zamanı geldi" başlıklı analizde, "Kreditörlerin koşullarının güçlü bir şekilde reddi, Yunanistan'ın yavaş yavaş Euro bölgesinden çıkması anlamına geliyor. Eurasia Group risk danışmanlığı Avrupa baş analisti Mujtaba Rahman, 'Yunanistan intihar mektubunu imzaladı' diyor. Sadece Fransızlar bu 'Hayır'dan sonra bazı şeyleri kurtarmaya çalışacak. Ancak Euro Grubu'nu ikna etmeleri mümkün değil." ifadeleri kullanıldı.

Yazıda, Yunanistan'ın 20 Temmuz'da Avrupa Merkez Bankası'nın elinde olan tahvil için 3,5 milyar Euro'luk ödemeyi yapamaması durumunda 89 milyar Euro'luk acil likidite desteğinin çekileceği ve Yunanistan'ın kendi parasını basmak zorunda kalacağı vurgulandı.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK KRİZİ

Independent gazetesi ise manşetinde, Avrupa'nın, tarihin en büyük siyasi kriziyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Gazete, "Syriza liderliği, 'ekonomik terörizm' karşısında demokrasinin zaferini kutladığını söylüyor'. Ancak bu söylem Yunan liderleri, ülke ekonomisini kurtarmak için ikna etmek zorunda kalacakları Alman ve Fransız siyasetçilerin gözünde kendilerini çekici kılmıyor." diye yazdı.

Guardian gazetesinin manşetinde ise 'hayır' oyunun Avrupa projesini raydan çıkaracak bir deprem yaratabileceği ifade edildi. Gazete, bu sonucun ardından Avrupalı liderlerin ağır bir güven kriziyle, Yunanistan'ın da iflas ve Euro'dan çıkma olasılığıyla karşı karşıya olduğunu belirtti.

AB PROJESİNE AĞIR DARBE

Times gazetesinin manşetinde de "Yunanlıların kumar oynayarak 'hayır' demesinden sonra Avrupa'nın krizle karşı karşıya olduğu" belirtildi. Gazete sonucun hem Euro'ya hem de Avrupa Birliği'ne ağır bir darbe indirdiğini yazdı.

Daily Telegraph gazetesi de manşetinde, "sürpriz" olarak nitelediği sonucun Yunanistan'ın Euro'dan çıkmaya daha da yaklaştığını, Euro bölgesinin mali krizin eşiğinde olduğunu yazdı. Gazete, Avrupa Birliği'nin Euro'nun ortaya çıkmasından sonraki en ciddi krizle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.