İran ile P5+1 (ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin) ülkelerinin yapılan nükleer anlaşma ihracatçıyı memnun etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu anlaşmanın jeo siyasi riskleri minimuma indireceğini ve bölge ticaretine olumlu katkı sunacağını dile getirdi.

Büyükekşi, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“P5+1 ülkeleri uzun süredir, İran ile diplomatik bir sonuca varmak için ciddi müzakereler içindeydi. İran ile nükleer silah konusunun, bugün Viyana’da barışçıl bir çözüme kavuşturulması, tüm dünyanın ulusal güvenliği için önemli bir adım olmuştur. Anlaşmaya konu olan ülkeler, İran’ı nükleer programından vazgeçirecek, uzun vadeli ve kapsamlı bir çözüm talebiyle, uluslararası güvenliği sağlamayı amaçladıklarını sık sık belirttiler ve görüşmelerini bugüne dek sürdürdüler.

Bugün sağlanan anlaşmayla İran’a yaptırımların kalkmasının, İran Riyali’nin istikrara kavuşmasını ve İran’ın uluslararası bankacılık sistemine entegrasyonunu kolaylaştıracağına inanıyoruz.
Dostluk ve ilişkilerimizde kadim bir tarihe sahip olduğumuz İran’ın dış ticaretimizdeki önemi her geçen gün artıyor. Bu gelişmenin İran ile ticaretimizi önümüzdeki dönemde olumlu etkilemesini bekliyoruz. Bildiğiniz gibi, İran ile yaptığımız tercihli ticaret anlaşması 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. Yılın ilk 6 ayında İran’a ihracatımız yüzde 30 artarak 1,9 milyar dolara yükseldi. İran’ın zenginleşmesini ve dolayısıyla bölgede tüketimin artmasını sağlayacak gelişmeler, ihracat potansiyelimiz için büyük önem taşıyor. Sayın Ekonomi Bakanımızın da açıkladığı gibi İran ile ticaret hacmimizin sene sonunda 16 milyar dolar, 2016 sonu itibariyle ise 35 milyar dolara yükselmesini bekliyoruz. İran’ın dünya ile bütünleşmesi ve bölgede siyasal risklerin azalması, tüm bölgeye yatırımların artmasını sağlayacağı için Türkiye bu süreçten hem yatırım hem de ticaret anlamında pozitif etkilenecektir.”