Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta açılan 11. İran Ürünleri Fuarı'na katılan İran Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Muhammed Rıza Nematzade, Türkmenistan ile ilişkilerinin stratejik boyutta devam ettirildiğini söyledi. Aşkabat'ta her sene düzenli olarak yapılan fuarın önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Nematzade, bu etkinliklerin iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin üst seviyelere taşınmasına imkan sağladığını kaydetti.

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat, 11. İran Ürünleri Özel Fuarı'na ev sahipliği yapıyor. Ağırlıklı olarak petrolgaz, enerji ve sanayi sektörlerini kapsayan fuara, İran'dan 100'ün üzerinde firma iştirak ediyor. Ayrıca, Bakan Nematzade öncülüğünde birçok bürokrat ve işadamı heyeti fuar kapsamında düzenlenen İş Forumu'na da katıldı.

Fuarda, petrol, doğalgaz, sanayi ve elektrik enerjisi alanında faaliyet gösteren İranlı firmalar kendi ürünlerini görücüye çıkardı. Türkmenistan son dönemde İran ile özellikle bu alanlarda işbirliğini daha da genişletti. İran'a doğalgaz ve elektrik enerjisi ihraç eden Türkmen yönetimi, gelecekte bu ülke üzerinden 3. ülkelere de açılmak istiyor.

Fuara katılan İran Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Muhammed Rıza Nematzade, her iki ülke liderleri Gurbanguli Berdimuhamedov ile Hasan Ruhani'nin ikili münasebetlerin siyasi ve ekonomik alanda geliştirilmesine büyük ehemmiyet verdiğini kaydetti. İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin göreve gelmesiyle dünya ülkeleri, özellikle bölge ülkeleri ile ticari ve ekonomik münasebetlere daha fazla önem verildiğini söyleyen Bakan Nematzade, "Türkmenistan'da her sene düzenlediğimiz fuar, İran şirketlerinin çeşitli alanlardaki büyüklüğünü ortaya koyuyor. Türkmenistan ile her alanda işbirliğini büyütmek istiyoruz. Yeni ortak projelere imza atmak niyetindeyiz. Üçüncü ülkelerde ortak projeler imza atmak için önemli potansiyele sahibiz." şeklinde konuştu.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da fuar katılımcılarına gönderdiği yazılı mesajında, Türkmenistan'ın sistematik olarak ekonomik potansiyelini artırdığını, son teknoloji ve gelişmiş üretim tekniklerinden istifade ederek, büyük ölçekli reformları gerçekleştirildiğini kaydetti. Devlet Başkanı Berdimuhamedov, bu çalışmaların hem yabancı hem de İranli şirketlerin ilgisini çektiğini kaydederek, Aşkabat'ta düzenlenen fuarın da bunun bariz bir örneği olduğunu belirtti.