KKTC'deki ilk şubesini 1955'te açan İş Bankası, adadaki faaliyetlerinin 60. yılını kutladı.

İş Bankası’nın KKTC'de faaliyete başlamasının 60’ıncı yıldönümü vesilesiyle İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin ev sahipliğinde bir resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr. Sibel Siber ve KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu da katıldı.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali burada yaptığı açıklamada hem manevi hem de ekonomik açıdan değer atfettikleri bir yer olan Kıbrıs’ta ilk şubenin 21 Şubat 1955 tarihinde Lefkoşa’da açıldığını söyledi. Kıbrıs’ın toplam 1,8 trilyon doları aşan milli gelirleri ve 200 milyonun üzerindeki nüfuslarıyla önemli bir potansiyel barındıran Doğu Akdeniz havzasındaki ülkelerin ticaret ve enerji koridoru üzerinde bulunduğunu belirten Bali, Ada’nın bu açıdan eşsiz bir lojistik ve stratejik konuma sahip olduğunu vurguladı.

"DOĞU AKDENİZ'İN EN CAZİP MERKEZİ OLABİLİR"

Yatırımcılar ve bireyler açısından, ekonomik gelişimin en önemli şartlarından birinin geleceğe dönük belirsizliklerin en düşük seviyede tutulması olduğuna işaret eden Bali, “Bu açıdan bakıldığında Kıbrıs’ta sağlanacak siyasi istikrar, sadece adayı ekonomik yönden olumlu etkilemeyecek, aynı zamanda stratejik konumuyla Doğu Akdeniz ülkeleri arasındaki işbirliğinin artırılmasında da bir katalizör işlevi görebilecek.” dedi. Bali, Kuzey Kıbrıs’ın, dünyayla entegre olabileceği koşullar oluştuğunda, Doğu Akdeniz’in en cazip ekonomi merkezlerinden biri haline gelebileceğini söyledi.

Mevcut koşullara rağmen güçlü bir ekonomik performans gösteren Kuzey Kıbrıs’ın, günümüzde 8 milyar TL’yi aşan ekonomik büyüklüğe ve kişi başı milli gelirde 15 bin dolar civarında bir seviyeye ulaştığına dikkati çeken Bali, bu gelişimin devamı için Kıbrıs ekonomisinin belkemiği olan turizm, eğitim ve tarım gibi sektörlerin desteklenmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.