İşsiz göçmenlerin çalışma hayatına ve işe uyumunu kolaylaştırmak amacıyla kurduğu Frida Personal adlı özel istihdam bürosunda öncelikle karnesi iyi olmayan göçmen gençler ile çocuklarını tek başına büyüten annelere meslek eğitim yeri ve iş bulan iş koçu Hüsniye Ateş, son olarak 46 yaşındaki Zeliha Yaylacı’yı iş sahibi yaptı.

İş koçu Hüsniye Ateş Frida Personal adıyla kurduğu özel istihdam bürosunda meslek eğitim yeri bulamayan gençlere, çocuğunu büyüttükten sonra meslek hayatına geri dönmek isteyip işe nereden başlayacağını bilemeyen kadınlara, yazdığı iş başvurularına olumsuz yanıtlar alan uzun süreli işsizlere iş bulmakta yardımcı oluyor.

Bundan beş yıl önce açtığı bürosunun adını acıların ressamı olarak tanınan ve portre çalışmalarındaki ustalıkla Pablo Picasso’yu bile kendisine hayran bırakan Meksikalı ünlü kadın ressam Frida Kahlo’dan alan iş koçu Ateş sunduğu rehberlik hizmetinde iki cümleyi şiar edinmiş: “Sie haben Ziele - Wir den Weg“ (Sizin hedefleriniz var- Hedefe giden yol bizde).

Özel istihdam büroları “Arbeitsamt” ve “JobCenter” ile imzaladıkları anlaşmalar çerçevesinde iş piyasasında iş arayanlarla eleman arayan işverenler arasında köprü kuran Frida Personal Özel İstihdam Bürosu’nun son olarak iş bulduğu kişi 47 yaşındaki Zeliha Yaylacı olmuş. Yaylacı, “Hüsniye hanım bana yardım etmeseydi, hala işsiz biriydim. Benimle birebir ilgilendi, özgüvenimi ve motivasyonumu arttırıcı çalışmalar yaptı. Ben de şimdi onu çevremdeki işsizlere tavsiye ediyorum“ diyor. Yaşlı bakıcısı olarak çalışan Zeliha Yaylacı e-posta kullanmaya ilk kez Hüsniye Ateş sayesinde başlamış.

ÖNCELİKLE KARNE NOTLARI DÜŞÜK OLANLARLA ÇOCUKLARINI TEK BAŞINA BÜYÜTENLERE YARDIMCI OLUYOR

Ateş müşterilerine sadece iş bulmuyor, iş bulma umudunu yitirmiş işsizleri, öğrendiği metotlarla psikolojik olarak güçlendiriyor, yönlendiriyor. Müşterilerine nasıl yardımcı olduğunu anlatan Ateş, öncelikle karne notları iyi olmayan gençler ile çocuklarını tek başına büyüten annelere destek olmayı hedeflediğini kesin bir kararlılıkla ifade ediyor ve devamında şunları anlatıyor: “Bana gelen bir müşteriyi önce can kulağı ile dinliyorum. Dinlerken hangi mesleki ve özel sorunları olduğunu öğreniyorum.

Bu arada hem mesleki hem de özel hayatında ona nasıl destek verebileceğime dair zihnimde bir çalışma programı gelişiyor. Önerilerde bulunuyorum. Onun da aklına yatarsa birlikte çalışmaya başlıyoruz.“

4 HAFTA İLE 3 AY ARASINDA ZAMAN GEREKİYOR

Hüsniye Ateş, kendisiyle çalışmayı kabul eden müşterisi ile haftada bir veya iki gün düzenli olarak görüşmeye başlıyor. Bir işsize en az 4 hafta, en fazla 3 ay gibi bir zaman zarfında iş bulunabiliyor ve bu sürede örneğin, Zeliha Yaylacı gibi bazı yetişkin işsizler hayatlarında ilk kez e-posta kullanmaya başlıyor, bilgisayar öğreniyor, ihtiyaç duyulan kurslara, seminerlere katılıyorlar. İşsizlerle yapılan tüm çalışmalar sürekli “Arbeitsamt” veya “JobCenter” ile kooperasyon halinde ve uyumlu bir biçimde gerçekleşiyor.

İş koçu Ateş, işsiz kişinin yerine kendisinin memurlarla muhatap olduğunu, böylelikle iş bulma yolunda daha hızlı adımlar atıldığını söylüyor. Ateş’e başvuran işsizler ceplerinden para ödemek zorunda kalmıyor, tüm giderler resmi kurumlar tarafından karşılanıyor. Daha geniş bilgi için www.frida-personal.de