İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rebii Akdurak, Türkiye’nin genel seçime kilitlendiğine dikkat çekerek, yeni kurulacak hükümetin önceliği ekonomiye vermesi gerektiğini söyledi. Büyümenin yavaşladığı, enflasyonun yükseldiği, döviz kurunun iniş çıkışlar gösterdiği bir dönem yaşadıklarını dile getiren Akdurak, ekonomide yapısal reformların seçimden sonra ilk etapta hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu toplantısından sonra bir değerlendirme yapan Akdurak, ihracatçı ve sanayicilerin döviz kurlarındaki belirsizlik yüzünden sıkıntı yaşadığını kaydetti. Ekonomideki sıkıntıların çözümünün, seçimden sonra kurulacak hükümetin yapısal reformlara öncelik vermesiyle mümkün olabileceğini belirten Akdurak, “Döviz kurlarında son aylardaki iniş ve çıkışlar, özellikle dış ticaret firmalarında belirsizliklere neden oldu. Firmalar, ihracatta ve ithalatta fiyat veremez oldular. Biz ekonomide iniş çıkışlar yerine, piyasanın dengelerine bağlı olarak öngörülebilir değişiklikler isteriz. Hızlı değişiklikler, ekonomideki aktörlerin karar alma süreçlerine olumsuz yansır. Yatırımcılar da bu tür dönemlerde beklemeye geçerler. Türkiye’nin seçimden sonra ana gündemi mutlaka ekonomi olmalı.” dedi.

‘EKONOMİNİN CAN DAMARI ÜRETİM OLMALI’

Türkiye’nin yeniden üretime, özellikle de katma değerli üretime ağırlık vermesi gerektiğini, ekonominin itici gücünün üretim olması gerektiğini söyleyen Oda Başkanı Akdurak, sanayicilere ve girişimcilere daha çok destek verilmesini istedi. Üretimsiz, tüketime odaklı bir ekonominin sonunda mutlaka bir kriz yaşanacağına işaret eden Akdurak, “Markalarımızın sayısı artmadan, katma değerli ve ileri teknoloji ürünlerimizi dünyaya ihraç etmeden ekonomide hedeflerimizi tutturmamız mümkün değil. Bunun yolu da yapısal reformlardan geçiyor. Sanayiciye, yeni girişimcilere ve katma değerli üretimlere destek olmalıyız. Bizim iş dünyası olarak, bizi yönetecek hükümetlerden beklentilerimiz bu.” diye konuştu.