Çalışma ve İş Kurumu (İş-Kur) Muğla İl Müdürlüğü, 16 Mart-30 Nisan 2015 arasında işgücü piyasası talep araştırması yapacak. Araştırma kapsamında 2 bin 663 işyerinin ziyaret edileceği bildirildi.

Muğla'nın tamamında yapılacak talep araştırması ile işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve güçlük sebepleri, 2016 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenecek. Bu çalışmayla birlikte işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek açık iş oranı hesaplanacak, sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edilecek.

İş-Kur İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, "Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılacak araştırmada 10+ işyerlerinde tamsayım yöntemi, 2-9 arası çalışanı olan işyerlerinde örnekleme yöntemi ile çalışılacak. Çalışma, başından sonuna kadar genel müdürlükte konusuna hâkim, güçlü bir ekiple koordine edilecek. İşyeri ziyaretleri, ‘Her işsize, her işverene bir danışman’ sloganıyla istihdam edilen iş ve meslek danışmanları marifetiyle gerçekleştirilecek." denildi. Saha çalışmasının, Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen 2 bin 663 işyerinde yapılacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Alan uygulaması, bizzat İş-Kur personeli tarafından işyerleri ziyaret edilerek gerçekleştirilecek. Çalışma bitiminde Türkiye geneli için 2-9 ve 10+ olmak üzere ayrı ayrı tahmin üretilecek olup il düzeyinde ise yapılacak tahminler 10+ işyerlerine yönelik sektörel olarak, istatistiksel olarak anlamlı tahminler üretilecek. Çalışma sonuçlarının raporlaştırılması, yine kurumumuz personeli tarafından yapılacak. Çalışmanın sonuç raporunda, Muğla işgücü piyasası arz ve talep yönüyle ele alınacak. Aktif istihdam politikalarının, özellikle işgücü yetiştirme kurslarının, tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanmaktadır. Araştırmanın ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olması beklenmektedir."