İsveç’te 1974 yılında kurulan ve ülkenin en büyük nükleer santrallerinden biri olan Oskarshamn 2’nin kapatılmasına karar verildi. Söz konusu nükleer santrali işleten Alman firması E.ON, kapatma kararının arkasında ekonomik nedenlerin yattığını ifade etti.

E.ON tarafından yapılan açıklamada, Oskarshamn’ı işletmek için gerekli olan ekonomik koşulların ortadan kalktığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca söz konusu nükleer santralin tam olarak 2020 yılından sonra devre dışı kalacağı belirtildi.

İsveç’te hükümet ortağı Yeşiller Partisi önümüzdeki 4 yıl içerisinde ülkedeki bütün nükleer santrallerin kapatılmasını istiyor. Ancak hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti şimdilik buna sıcak bakmıyor. Başbakan Stefan Löfven en son yaptığı açıklamada nükleer enerjinin halihazırda İsveç için gerekli olduğunu bununla birlikte çevre dostu enerjiye daha fazla yatırım yapacaklarını söylemişti.

Halihazırda İsveç’te bulunan 3 nükleer enerji santralinde toplam 10 reaktör bulunuyor. Söz konusu santraller İsveç’in elektrik ihtiyacının yüzde 39’unu karşılıyor.

İsveç devletinin sahip olduğu Vattenfall geçtiğimiz Nisan ayında yaptığı açıklamada 2 nükleer enerji reaktörünün kapatılması sürecinin hızlandırılacağını ifade etmişti.