Çalışan ailelerin tercih ettiği okul öncesi kreş ve yuvaların fiyatları İsviçre’de cep yakıyor. Kreşlere ödenen saat başı fiyatlar Avrupa ortalamasının iki katı. Ülke içinde kantonlar arasında da ciddi fiyat farkları yaşanıyor.

Avrupa genelinde çocuk bakıcılığı, kreş ve yuva gibi hizmetler veren Yoopies.com online platformunda yayınlanan rapora göre İsviçre’deki kreş fiyatlarının ortalama saat ücreti 16 Frank (50 lira). Avrupa kıtasında ortalama fiyatın 8,7 Frank olduğunu vurgulayan araştırma, İsviçre içinde bazı kantonlarda saat ücretlerinin 23 Frank’a kadar çıktığını belirtiyor.

Hayat kalitesi ve yaşam standartları açısından ciddi bir dengenin yaşandığı İsviçre’de kreş fiyatlarında böylesi bir farkın oluşması dikkat çekiyor. Özellikle göçmenlerle nüfusu artan şehirler arasında olan Zürih, Winterthur ve Cenevre gibi büyük şehirlerdeki kreş eksikliği fiyatların yükselmesindeki en önemli etken olarak görülüyor. Ayrıca gelir seviyesi ve kadınların çalışma oranlarının yüksekliği gibi parametreler kreş fiyatlarına etki ediyor.

İsviçre hükümetinin geçen 5 yıl süresince kreş açığını kapatma adına oluşturduğu fonlar ve teşvikler ise fiyatları düşürmeye yardımcı olmuyor. Pek çok Avrupa ülkesinde annelerin tekrar iş hayatına dönmesini teşvik etmek için çalışan annelerin çocuklarının kreş masraflarının büyük bir kısmı devlet tarafından karşılanırken, İsviçre’de böylesi bir uygulama tercih edilmiyor.

ÜLKELERE GÖRE FİYATLAR

İsviçre’de kreşlere ödenen en yüksek saat ücreti St. Gallen kantonunda 23,6 Frank, Zürih’te 23,5 Frank, Zug kantonunda 22 Frank olurken, ülke ortalaması 16 Frank hesaplanmış. Bu konuda en teşvikçi kantonlar ise Fransızca konuşanlar. Örneğin Cenevre gibi kreş açığı çok fazla olan bir şehirde saat ücreti 16 Frank iken, Neuchatel’de 15 ve Vaud kantonunda 14,9 Frank.

Avrupa’daki ülkelerin kreş fiyat ortalamaları göz önüne alınınca İsviçre’yi bu açıdan İngiltere takip ediyor. Adada saat başı ortalama ücret 14,5 Frank. Daha sonra ise 9,3 Frank ile Fransa geliyor. Avrupa’daki kreşlerin ortalama saat ücretleri de 8,7 Frank seviyelerinde.