AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, bir yerel TV'de yaptığı açıklamada, Afşin Elbistan Termik Santralini alan Çelikler Holding'in filtre takılması için ek süre verilmemesi durumunda işçileri çıkarmakla tehdit ettiğini söyledi. Özdemir'in sözleri şok etkisi yarattı.

AK Parti K.Maraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Çay TV ekranlarında termik santralle ilgili şu açıklamalarda bulundu;

" Afşin Elbistan Termik Santraliyle ilgili Enerji Bakanımızın bütçe görüşmeleri sırasında burada hiçbir personelimiz' mağdur olmayacağını, işten çıkarılmayacağını ve kirlilik ile ilgili önlem alacağımızı söylemişti.

"BIRAKIRIZ İŞÇİLER MAĞDUR OLUR"

Bugün asıl gündem olan şey, bir tanesi işçilerin durumu, ikincisi de bacanın filtresini yapılıp yapılmaması ile ilgili konu gündemde. Şirketin şöyle bir iddiası var diyorlar ki yasal olarak 31.12.2019 yılına kadar bu baca filtreler' yapmaları gerekiyordu. Şirket diyor ki 'biz bu baca filtresi ne bu söyle yapamayız Onun için bize süre uzatın' Şirket burayı 1,5 yıl önce devraldı. Kendisine de 9 ay bu konuda süre verilmişti. Ancak 31.12.2019'da sürede dolacak. Şirket bize diyor ki; 'Biz bunu yapamayız yetiştiremeyiz. Bize ek süre verin. Siz bize ekstra vermezseniz. Biz burayı işletemeyeceğiz ve bırakacağız. Bırakınca da işçilerimiz mağdur olacak' diyorlar.

"MAĞDURİYET YAŞANMAMASI ÖNEMLİ"

Bizim için önemli olan iki şey var. Bir işçilerimizin mağdur olmasını istemeyiz. Çünkü orada ciddi bir insan potansiyeli var, oradan geçimini değmeden insanlar var. Orada bin 100 tane özelleşen kısımda devlet kısmında, 1400 tane özelleşen kısımda çalışan var. Potansiyelinin artması da söz konusu yani kapasitesi artırılacak. Arttırıldığında 5 bin civarı insan çalışacak orada. Bizim için işçilerimizin ve onların ailelerinin ve Elbistan Afşin ekonomisinin mağduriyet yaşamaması önemli.

"TEHDİT EDİYORLAR"

Ama oradaki vatandaşlarımızın kanser olmaması, hastalığa maruz kalmaması, havasının temiz olması da önemli. Şirket belli bir süre bu çalışmayı yapsaydı ve yetiştiremeseydi bu makul bir talep. Çünkü, orada birçok insana ekmek veriyorlar. Ama şimdi ben şirketin bu konuda bir çaba sarf ettiğini düşünmüyorum. Şirket bu konuda bir çaba sarf etmeden bu sürenin uzatılmasını ve bunu da işçilerin işten çıkarılmasını sebep göstererek yapmasını akılcı bulmuyor. Bir nevi tehdit ediyor. Yani, şirket yöneticileri diyor ki'Siz bunu uzatmazsanız biz işçileri işten çıkarırız. Ekonomik yolundan çok ciddi bir zarar oluşturacak'diyorlar. Evet, doğru böyle olacak ama sizde üzerinize düşen görevi yapmalıydınız. 9 aydır neredeydiniz? Biz bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

HABER46 OLARAK SORUYORUZ!

Çelikler Holding santrali alırken filtre yapması gerektiğini bilmiyor muydu?

Çelikler Holding'in filtre takacak parası yoksa ihaleye neden girdi, santralleri neden aldı?

Çelikler Holding Afşin Elbistan Termik Santralini işletemezsek kapatırız ve işi çıkarırız tehdidinin sözleşmede bir karşılığı yok mu?

Çelikler Holding bu tehditleri savururken devletin eli armut mu topluyor?

Haber46 olarak filtrenin tam vaktinde takılması, sürenin uzatılmaması, hiç bir tehdide boyun eğmemesi, işçi çıkartılmasına müsade edilmemesi, şirketin anlaşmanın kurallarına uymaması durumunda santralin elinden alınması çağrısında bulunuyor ve konunun takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz.