Kentsel dönüşüm çürük binaların revizyon edilerek iyileştirilmesi, yıkılıp yerine daha güçlü bir binanın yapılması ve ekonomiye kazandırılması işlemidir, diyen Sezim İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Sarı, kent merkezinde depreme dayanıklı yüksek binaların biran önce yapılması gerektiğini söyleyerek, “Büyükşehiriz ama yükselemiyoruz. Kahramanmaraş deprem bölgesinde olması ve kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmiş olmasına rağmen, 1/1000 ölçekli kent nazım imar planlaması ve kent yoğunluğu şehrin yapısına göre yapılmamasından dolayı kentsen dönüşüm uygulanamıyor,” dedi.

“GÜÇLÜ BÖLGELERDE YOĞUNLUK ACİLEN ARTTIRILMALI”

Kahramanmaraş’ın deprem bölgesi olduğuna ve kent merkezinde depreme dayanıklı binaların olmadığının altını çizen İsmet Sarı, “Kahramanmaraş’taki eski binaların yüzde doksanı olası 7 şiddetindeki bir depreme dayanması söz konusu değildir ve raporlarla sabittir. Revizyon öncesi talihsiz bir depremin olması ve bu binaların ayakta kalması, tarihin altın sayfalarında mucize olarak yerini alır. Kentimizde eski binaların durumu bu kadar vahimdir. Biz bu çürük binaları belediyemizin ilgili birimlerinin yapacağı çalışmalar neticesinde, şehir merkezinden kaldırarak, kentimize daha yüksek, daha kaliteli, daha güvenli, daha nezih, daha yaşanılabilir yaşam merkezleri oluşturmak ve can kayıplarının önüne geçmek istiyoruz” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ HALKI DEPREM GELMEDEN KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTİYOR”

Sarı, “Aslında bu sadece bizim isteğimiz değil Kahramanmaraş halkıda bu revizyonu istiyor. Kent sakinleri, kentin büyük bir deprem beklediğini biliyor ve kentsel dönüşümü can kurtaran büyük umut olarak görüyor. Halkın bu beklenti ve umutları söndürülmemeli.”  Diyen Sarı, sözlerine şöyle devam etti,  “Fakat biz o bölgelerde iyileştirme yapamıyoruz. Çünkü yoğunluk çok düşük, vatandaşın 2 katlı binası var ve çürük, yerine 2 katlı bina yapabiliyoruz. Bu da bize kazanç sağlamıyor, o yüzden zemin etüt planlaması yapılmış ve güçlü olan bölgelerde bir an önce yoğunluk arttırılmalı ve şehrin kaderi aydınlatılmalı,” ifadelerine yer verdi.

 “TÜM BELEDİYELERİN İL MECLİS ÜYELERİNİ GÖREVE DAVET EDİYORUM”

Kahramanmaraş’ta görev yapan tüm belediyelerin il meclis üyelerini göreve davet ediyorumdiyen Sarı, “Kent merkezinde ve çevresinde zemin etüt sağlam olan, yerlere yoğunluk olarak10 kata kadar bina yapma hakkı vermişler. Fakat bakıyorsunuz beş metre üstündeki yere 2 kat vermişler.  Zemin etüt ve tüm şartları aynı olan bu yerlerin bir an önce yoğunluklarının artırılması gerekmektedir. Kahramanmaraş’ta görev yapan tüm belediyelerin il meclis üyelerini göreve davet ediyorum. 1999 yılında yaşanan depremi hatırlatarak felaket tellallığı yapmıyor, biran önce yapılması gerekenleri hatırlatıyor, yaşanılanlardan ders çıkarılması gerektiğini ifade ediyorum.

 “BİRİLERİ BİR GECEDE RANTI VURSUN DİYE ÇALIŞMA YAPANLAR”

Birileri bir gecede rantı vursun diye çalışma yapanların olduğunu söyleyen Sarı. “Bir önceki dönemde bu yoğunluk kararlarını alanları bu memleketin asıl sahipleri unutmuyor ve unutmayacaktır. Birileri bir gecede rantı vursun diye çalışma yapanlar ve emeksiz para kazanarak memleketin kaderine çelme takanlar. Biz inşaat firmaları olarak emek vererek istihdam sağlamak, ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve en önemlisi halkın hayatına mal olacak yapıları kaldırıp çöpe atmak istiyoruz. Can ve mal güvenliğimizi güvence altına alarak şehrimizi inşaa etmeye hazırız.” Dedi.

 “HEM LÜKS HEM DAYANIKLI BİNALAR YAPMAK İSTİYORUZ”

İnşaatçılar olarak Kahramanmaraş’a gerçekten hizmet etmek istediklerini söyleyen Sarı, kent merkezinde yoğunluk kapasitesi olduğu halde yoğunluğu düşürülmüş mahalleler olduğunun kaydetti, Sarı, “İçerde yoğunluğu düşürülmüş merkez mahallelerimiz var. Bahçelievler, Barbaros mahallesi ve Binevler mevkiinde ciddi anlamda yoğunluk düşürüldü. Bahçelievlerde şu an 4 kata kadar müsaade ediliyor. Ancak Bahçelievler’in yapısına baktığımızda oralarda 10 katlı binalar yapılabilir” dedi. Biz şehrimize hem lüks, hem güzel, hem de modern binalar yapmak istiyoruz. O yüzden bir an önce belediye il meclisi toplanmalı ve Kahramanmaraş’ın kaderinin aydınlatılması için çalışmalara başlamalıdır. Kentte hizmet veren inşaat firmalarımız oralarda çok ciddi yapılanmalar yapar. 10 binanın kapladığı alana depreme dayanıklı tek bir bina dikilirse orada ciddi anlamda sosyal alan da açılır. Bu da kent için refah demektir. Otopark probleminin olmadığı bir şehir demektir. Trafikte, ulaşımda yaşanan ve çözümü kamulaştırmaya bağlı problemlerin çözümü demektir.” ifadelerine yer verdi. 

 “ÖZEL İDARE BİNASI ÇİRKİN OLSA DA DEPREME DAYANIKLI TEK YÜKSEK BİNAMIZ”

18 katlı Özel İdare İş Merkezi’nin görüntüsü çirkin olsa da depreme dayanıklılığı ve sağlamlığı açısından şüphe duymadıklarını kaydeden Sezim İnş. Yönetim Kurulu Başkanı, “Özel İdare binasının görünüşü çirkin olsa da sağlamlık açısından şüphe duymuyoruz. Çünkü kentte deprem kazığı çakılarak yapılmış tek binadır. Kentin depreme dayanıklı en sağlam binalarından bir tanesidir. Bu binanın yanındaki yapılara bakalım, yanında iki katlı Akbank var. Diğer yanında Akmansoy var. Bu binalar kaldırılıp yerine lüks iş merkezleri yapılması lazım. Özellikle özel idare binasının karşısında bulunan vergi dairelerinin olduğu yer çok kötü durumdadır, bu raporlarla sabittir. Halkımızın can güvenliği hiçe sayılmamalıdır, biran önce tarihi adımlar atılmalı ve şehrimiz hak ettiği itibarı görmelidir. Tarihin altın sayfalarına adını yazdıracak kahramanları bekler olduk, bu işleri yapmak bu kadar zor olmasa gerek. Bu kentin kaderi kara ezberi bozulmalı ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin bu işlere imza atarak büyüklüğünü göstermesi gerekiyor” diyerek artık kentteki kara kader ezberinin bozulması gerektiğini kaydetti. 

 “KENT İMAR PLANLAMAMAIZ YOK”

Kahramanmaraş’ta son günlerde konut fiyatlarındaki ve ev kiralarındaki fahiş artışların sebebini kentte konut üretebilecek bir kent imar planlamasının bulunmamasına ve yoğunlukların artırılmamasına bağlayan Sarı şöyle devam etti; “Kent imar planlamamız yok. Konut fiyatları ve ev kiraları ciddi oranda arttı. Bunu kimi vatandaşlarımız Suriyeli mültecilerimizin kentimize gelmesine bağlamış olsa da en temel problemin kentte konut üretebilecek bir kent imar planlamasının bulunmaması ve yoğunlukların artırılmamasıdır. Yeni konut yapacak arsaların üretilememesidir.  En son Kahramanmaraş eski Belediye Başkanı olan Mustafa Poyraz döneminde yapılan kent imar planlaması memlekete büyük darbe vurmuştur. Kentin gelişiminin önünü kesmiştir, yeni konut üretimini sınırlı arsalara bağlı tutmuştur. Bu durumun ne anlama geldiğini hepimiz biliyoruz. İller bankasına bağlı olarak her 5 yılda bir yapılan kent imar planlamasının halen zamanı var, bu yüzden tek çözüm yoğunlukların artırılmasıdır,” İfadelerine yer verdi. Kent İmar planlamasının 5 yıldan önce yapılamasının sebebinin ise bu işlerin bütçelerinin yüksek olmasıdır.,” dedi.

 “FAKİR FUKARAYA BAŞINI GÜVENLİ ŞEKİLDE SOKACAĞI YER YURT YAPIYORUZ”

Biz kentte 2010 da kentsel dönüşüm yapan tek firmaydık. Biz firma olarak bu şehre kentsel dönüşüm gelmeden kentsel dönüşüm uygulamaya başladık. Kahramanmaraş’a kentsel dönüşüm 2014 yılında geldi. Biz 2010’dan beri kentsel dönüşüm yapıyoruz. Çürük binaları hayata ve ekonomiye kazandırıyor, fakir fukaraya başını güvenli şekilde sokacağı yer yurt yapıyoruz, ”dedi.