Kahramanmaraşlı oto galericiler kıştan umutlu olduğunu belirtti. 

Döviz fiyatında yaşanan hareketlilik sonrası sıfır araç piyasasının hareketlenmesi ikinci el piyasasına da yansımıştı. Bazı araçlar fiyatlarının üstüne yüzde 10 koyarken, bazı araçlar ise fiyatlarını 1,5 kat arttırmıştı. Oto galericiler yazın işlerinin kötü olduğunu umutlarının kış ayında olduğunu belirtti.

Dünyada 36 ülkeyi etkisi altına alan dolar kıskacı, Türkiye’de en çok otomotiv sektörünü vurdu. Sıfır araç fiyatları üzerlerine yüzde 20 koyarak satışa çıkarken, hareketlilik ikinci el piyasasına da yansıdı. Özellikle Kahramanmaraş ve civar illerde çokluğu ile bilenen kuş serisi araçlar, 15-21 bin TL arasında satılmaya başlandı.

Uzun bir süredir durgun olan işlerinin yaz aylarında hareketleneceğini ümidiyle bekleyen ancak yaz aylarında da bekledikleri satışı yapamayan galerici esnafları, bu kez kış aylarında istedikleri satışları yapacaklarını ümit ediyorlar. İkinci el araç fiyatlarındaki artış sebebiyle yaklaşık olarak son bir yıldır duran ikinci el otomobil satışlarındaki durağanlık yaz aylarında da devam etti.

‘YAZ DÖNEMİ OLDUKÇA DURGUN GEÇTİ’
Oto Galericiler Sitesi’nde esnaf Zihni Altun, şöyle konuştu: “Galericiler sitesinde bu yaz dönemi oldukça durgun geçti. Ekonominin bazı sebeplerden dolayı durağanlaşması haliyle bize de yansıdı. Bu durumlara artı olarak da vatandaşta parasını bir yere bağlamak istemedi. Kış ayları geliyor, kış sezonuna giriyoruz ama zaten bizim işlerimiz kışın durgun geçiyor. Şu anda Galericiler sitesinde otomobil fiyatları oldukça yüksek durumda. Bunun sebebi olarak da ülkeye girdinin fazla olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. İnşallah işlerimiz ilerleyen günlerde tekrar hareketlenir.”

‘PİYASANIN HAREKETLİ OLMASI BİZE DE YANSIDI’
Bir başka galerici Yahya Taşdemir ise şunları kaydetti: “Yaz sezonunda işlerimiz iyi denilebilecek bir seviyede oldu. Ekonomimiz şu an iyi durumda. İş var. Yani ülkede kalıpçısı, inşaatçısı 10-15 TL değerinde bir arabaya binerken şimdi ise 50-60 bin TL değerinde ki araçlara biniyor. Piyasanın hareketli olması bize de yansıyor diyebilirim. Kış sezonu biraz durgun geçiyor ama 2-3 ay sonra işlerimiz tekrar hareketlenir.”

‘PİYASA DURGUN’
Bir diğer galerici esnafı Server Doğan, şunları söyledi: “Yaz aylarında galericiler sitesinde işler her zamankine nazaran düşüktü. Bilhassa da bayramları baz alırsak bayramlarda önceden satacak araba bulamazdık ama bu sene bayramda da umduğumuzu bulmadık, işlerimiz oldukça durgun geçti. Şu an için piyasa durgun. Kış sezonu bizim için her zaman durgun geçmiştir ama inşallah beklediğimizden daha iyi olur.”

Haber46 Haber Merkezi