DÜZELTME- Sayın abonemiz 'Kalıcı yatırımlar için deli para kazanmaya değil, akıllı yatırımlara ihtiyaç var' başlığıyla geçtiğimiz haberin son paragrafında Mehmet Kaba'nın soyadı sehven 'Kuru' olarak yazılmıştır. Haberimizi düzeltip yeniden servis ediyoruz.


Kadıahmetoğulları Asfald, İnşaat, Taahhüt, Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Ünal, aile şirketlerinin uzun ömürlü olmasının sabırlı olma, sürekli istişare etme ve uygulamada ortak aklı işletmeye bağlı olduğunu söyledi. Antalya'ya alıveriş merkezi(AVM) açmada öncü isimlerden Hilmi Ünal, 1970 yılından bu yana iş hayatındaki tecrübe birikimini Manavgatlı işadamlarıyla paylaştı.

Manavgat Girişimci İşadamları Derneği'nin (MAGİAD) Manavgat Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde(AKM) düzenlediği 'Tecrübe Birikimi Paylaşımı' konferansında işadamlarına konuşma yapan Ünal, kendi şirketlerininde bir aile şirketi olduğunu, şirket yönetiminde kardeşler arasında öncelikli olarak saygı, özveri ve iştişarede bulunmaya özen gösterdiklerini söyledi.

Aile şirketlerinde sabır göstermenin çok önemli olduğunu belirten Ünal, bunun yanı sıra iş dağıtımını da o işi en iyi bilene verilmesi gerektiğini ifade etti. Aile şirketlerinin dikey büyümesinde özellikle kadro oluşturulmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Ünal, bu yapılmadığı takdirde şirketin dikey büyümesine karşı kontrol mekanizmasını kaybedeceğine işaret ederek, profesyonel ekiple çalışmanın çok önemli olduğuna değindi.

'EVDEN YÖNETİM ŞİRKETİ İFLAS ETTİRİR'

İşin ehli olmayan ekiple çalışması halinde, bu iş benim için doğru denildiği bir noktada belirli bir süre sonra yoğun para çıkımına bağlı iflasların olabileceğini vurgulayan Ünal, "Şirketler evden değil, yerinden yönetilmeli. Şirketi evden yönetmeye kalkarsanız yönetemezsiniz. Evden yönetim şirketi iflas ettirir." diye konuştu.

İşadamlarının bilmediği konularda 'para getirir, kazandırır' düşüncesiyle kesinlikle yatırım yapmamaları konusunda uyaran Ünal, geçmişte çok para getiriyor dedikleri alanlarda yaptıkları işlerde belirli bir süre sonra sıfırdan başlamak zorunda kaldıklarını vurguladı. Herkesin kendi bildiğinin en iyisini yapmasını tavsiyesinde bulunan Ünal, "Geçmişte yaptığımız yatırımlara bağlı halk deyimiyle 'deli para 'kazandık. Bu parayı sürekli kazanacağımızı zannettik. Baktık bir süre sonra o deli karları kazanamaz olduk. Onun için siz, siz olun 'deli para' kazanmayın. Akıllı para kazanın. Akıllı ve uzun vadeli kalıcı yatırımlara para yatırın. Deli para belirli bir süre sonra elinizden çıkıp gidiyor." ifadesini kullandı.

İşadamının bir işe atılmadan önce mutlaka yapacağı işle ilgili mutlaka fizibilite çalışması yapmasını öneren Ünal, bu konuda iyi para getiriyor diye, geçmiş yıllarda güvendikleri bir yöneticiye bağlı yurtdışında yatırım yaptıklarını, geniş çaplı bir araştırma yapmadan açtıkları için belirli bir süre sonra kapatmak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Lara'dan sonra hayata geçirdikleri ünlü Markantalya alışveriş merkezi(AVM) değişik nedenlerden ötürü 15 yıl aradan sonra 2013 yılında açabildiklerini anlatan Ünal, şirketlerinin AVM işine atılmasını ise takdiri ilahi olduğunu söyledi.

Markantalya'yı yapmadan önce ABD'nin Florida Eyaleti'nde 19 AVM'yi gezdiğini ve işleyiş hakkında yöneticilerden yerinde görerek bilgi aldığını ifade eden Ünal, Florida'daki AVM'leri görünce, Antalya'ya dönüşte planını çizdirdiği AVM'yi uçakta yırttığını kaydetti. Ünal, sözlerini şöyle tamamladı: "ABD'ki AVM'leri yerinde mutfağında görünce Antalya'ya yapmayı düşündüğümüz alışveriş merkezinin, Florida'dakine göre bir AVM olmadığını anlayınca planı yırtıp attım. İyi ki yırtıp atmışım. İngilizler AVM yapılacak yer için şunu söylerler lokasyon, lokasyon, lokasyon."

Konferans sonunda MAGİAD Başkanı Mehmet Kaba, Ünal'a plaket takdim etti.
Konferansa Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat Esnaf ve Sanatkarlar Odası(MESO) Başkanı Hasan Çelik ve işadamları katıldı.