Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Kalkım köyünde bulunan jeotermal suyu değerlendirilerek bölgeye turizm tesisleri yapılacak.

Kalkım Köyü jeotermal sahasında yürütülen çalışmalarda büyük mesafe kat eden İl Özel İdaresi, kaplıcanın çevre düzeni planı, nazım planı ve uygulama imar planları ihalesini gerçekleştirerek yaklaşık 200 hektar alanda çalışma yaptı. Yapılan imar planlarını Kültür ve Turizm Bakanlığı Yüksek Kurulu onayına sunan Özel İdare, planların bakanlık onayından çıkmasının ardından arazide kamulaştırma işlemlerine başlayacak ve turizm standartlarında yol çalışması yapacak.

Kalkım Balıklı Kaplıcası imar planında günü birlik tesis alanları (restaurant-cafe), turizm tesis alanları (otel-motel), kür merkezi (sağlık merkezi), ticaret alanları, rekreaktif faaliyet alanları (spor parkları, yeşil alanlar, çocuk oyun alanları), idari tesis alanı, karakol, ibadet alanı, oto park gibi donatılar yer alıyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan Kangal Balıklı Kaplıcası ile Kalkım Çermiği’nin benzer pek çok noktası olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Kalkım jeotermal suyunda Kangal Balıklı Kaplıca'da bulunan C. Macrostomus ve G. Rufa türlerine ait balıklar bulunmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan jeotermal alanlar oldukça önemlidir. Kalkım’da balıklarında olması bölgeyi cazip hale getirerek sağlık turizmi açısından burasını bir adım daha öne çıkarmaktadır. Jeotermal enerji günümüzde tıp, turizm, ziraat, endüstri gibi sayısız alanda kullanılıyor. Bu enerjinin en önemli özelliği ise yenilenebilir olması, maliyetinin düşük, yatırımın ise çok kısa bir zamanda geri dönüş sağlamasıdır. Sivas’ta da jeotermal kaynağın kullanım alanının genişletilmesi için özel işletmecilere ruhsat veren kurumumuz diğer taraftan da yatırımcıları ilimize çekmeye çalışmaktadır.”