Ekonominin lokomotif sektörlerinden inşaatta sezon bitmemesine rağmen Kayseri'de müteahhitlerin yüzde 40'ının iş bıraktığı ya da yavaşlattığı kaydedildi.

Kayseri ve ilçeleri ile Niğde’de de çok sayıda konut üreten Niyazlar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Niyazioğlu, inşaat sektörünün son bir yıldır patlama noktasına geldiğini söyledi. Niyazioğlu, küreselleşme sonucu dünyadaki her olumsuz olaydan Türkiye'nin de etkilendiğini, bu arada yurt içinde yaşanan sıkıntıların da bunun üzerine eklendiğini belirterek, "Ülkemizde de son zamanlarda yaşananlara bağlı ekonomide ciddi bir zayıflama var. Bunun ticarette çok büyük zararlarını görüyoruz. İhracat, ithalat yapanlar dengeyi sağlayamıyor ve ticaretini sonlandırıyor. İnşaat sektörü son 1 yıldır patlama noktasına geldi. Üst üste gelen olumsuzluklarla karşılaşıyoruz. Satışlar yüzde 70 civarında düştü. Kayseri’de sahada iş yapan minimum yüzde 40 müteahhit çalışmalarını durdurdu ya da yavaşlattı." ifadelerini kullandı.

1984 yılından itibaren yaşanan bütün ekonomik krizleri ticaretin içindeki bir insan olarak yaşadığını vurgulayan Niyazioğlu, "Bugün yaşadığımız kriz hepsinden daha büyük. Son 5 aydır fabrikalar ve işyerleri kapanırken birçok müteahhit iş bırakıyor. Bugün iş durduran müteahhitlerin minimum yarısı geri dönemeyecek. Ayrıca önümüzde erken seçim var. Sonrasında da bu durumun düzeleceğini düşünmüyorum.” dedi.

"ÇÖZÜM SERMAYE KADAR İŞ YAPMAKTAN GEÇİYOR"

İnşaat firmalarını ayakta kalmalarının yolunun öz sermayesi kadar inşaat üretmekten geçtiğini vurgulayan İlhan Niyazioğlu, “Biz daha çok nakite döndük. Çünkü yaptıkları ticaret belki zararla sonuçlanabiliyor. Ekonomistler de son 6 aydır nakitte kalınması yönünde uyarılarda bulunuyordu. Bizler bunları dikkate aldık. Paramız kadar konut ürettik. 60 ay vade yaparak ekonomik krizi aşmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.