Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in Kazakistan ziyareti kapsamında iki ülke arasında; ilaç, enerji ve askeri alanlarında işbirliği anlaşması imzalandı. Navaz Şerif, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Akorda Sarayı'nda görüştü. Başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolunun Pakistan limanlarına erişiminin önemli olduğunu vurgulayan Nazarbayev, bu ulaşım bağlarının kendileri için yeni ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine imkan sağlayacağını ifade etti.

-İKİ ÜLKE İŞ KONSEYİ KURULACAK

Transit taşımacılığın işbirliğinin geliştirilmesi ve iki ülke ticari cirosunu artırması adına önemli gördüklerini kaydeden Nazarbayev, bu anlamda bugünkü ziyaret sonrasında iki ülke yetkili kurumları arasında iş konseyinin kurulması konusunda anlamaya imza atıldığını hatırlattı.
Nazarbayev, Kazakistan’ın Expo-2017’ye ev sahipliği, Dünya Ticaret Örgütü’ne kabulü ve BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği desteği için Pakistan Başbakanı Serif’e teşekkür etti.
İki ülke arasında ticari potansiyeli artırmak için imkanların yeterli olduğunu belirten konuk Şerif ise Kazakistan ile başta ilaç, enerji ve askeri alanlarda olmak üzere eğitim, ulaşım, gemi inşası, hava taşımacılığının yanında tarım ve hafif sanayi alanlarında işbirliği yapılması konusunda anlaşmaya vardıklarını kaydetti.
İkili ilişkilerin kurumlar düzeyinde güçlendirilmesinin, bölgede barış ve istikrarın korunmasına olumlu etki yapacağını vurgulan Şerif, Kazakistan’a uluslararası örgütler çerçevesinde desteklerinin süreceğini bildirdi.