Aksaray Ticaret Borsası ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Özkök, son günlerde bazı basın yayın organlarında çeşitli kaynaklara dayandırılarak et fiyatlarındaki dalgalanmaların spekülatif haberler olduğuna işaret edip üreticileri panik yapmamasını istedi. Özkök, "Besicilerimiz verdikleri mücadelenin sonunda emeklerinin karşılıklarını inşallah alacaklar." dedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde her yıl olduğu gibi bu yıl da istenmeyen haberlerin piyasayı dalgalandırıp, üreticilerin moralini bozduğunu vurgulayan Özkök, bir açıklama yapıp üreticilere seslendi. Özkök, "Son zamanlarda gelişen Et ve Süt Kurumu'nun 3 bin 100 tonluk ithal edeceği karkas etten dolayı psikolojik olarak gelişen fiyat düşümü geçicidir. Kimsenin paniğe kapılmasına gerek yoktur. 3 bin 100 ton gibi bir etin Türkiye'ye hiç bir etkisi ve arzı olamaz. Fiyatlar da zaten normal seyrini korumaktadır. Biliyorsunuz ki 10 aydan beri yurt dışından besilik dana ithalatı yapmaktayız. Bu 10 ay süre içerisinden şu ana kadar Türkiye'ye 200 bine yakın besilik dana girdi. Besicilerimiz bu hayvanları yetiştirdiler ve son dönemlerine kavuşturdular. İnşallah Kurban Bayramı öncesi ve sonrası bu yetişen hayvanlar mezbahalara gidecek ortadaki et sıkıntısı ortadan kalkacak, besicilerimiz yetiştirdiği besilik danalarını kesecekler. Besicilerimiz verdikleri mücadelenin sonunda emeklerinin karşılıklarını inşallah alacaklar." ifadelerini kullandı.

Et sektörünün en ufak bir söylentide dalgalanmalar oluştuğunu aktaran Hamit Özkök şu hususları dile getirdi: "Ben üretici ve çiftçi kardeşlerimize şunu iyi vurgulamak istiyorum. Devletimizin şuan almış olduğu bir karar var. Et fiyatının 23 TL'den aşağı düşmemesi yukarıda fazla bir çıkış yapmaması konusunda bir karar var. Bizde yağlı olarak 23 - 24 TL den kesim gerçekleştiriyoruz. Esas mesele üreticilerimizin 23 - 24 TL'ye kestiği karkas etin ulusal marketlerde ve turizm bölgelerinde 35 - 40 TL'ye satılmasından kaynaklanan bir sıkıntı vardı. Et üreticiye ulaşırken ortadaki makasın yüksekliği tüketicileri tedirgin etmekteydi. Biz buradan devlet yetkililerini uyarmak istiyoruz. Üreticiden 24 TL'ye alınan etlerin sofraya ulaşma aşamasında çok fiyat yükselmesini devlet yetkililerimiz kendileri takip etmeli. Bizzat nerede aksaklık, nerede uçurum varsa onu tespit etmeli diye düşünüyoruz. Üreticilerimiz zor şartlarda üretim gerçekleştiriyor. Bu üretimi de kimsenin engellemeye, durdurmaya hakkı yoktur."